Dag 27 zomer licht challenge: kerktoorts

Lichtbron: kerktoorts
Frequentie: 430 – 750 THz

Als je regelmatig in een Katholieke kerk komt, zul je ze ook regelmatig zien. Als je misdienaar bent, zul je ze zelfs regelmatig vasthouden. Ik heb het natuurlijk over…

…de toorts! Deze lichtbron verschijnt meestal in de vorm van vuur, boven een kaars. Maar steeds vaker ook, helaas, als elektrische lichtbron in een nepkaars. Hoe dan ook: de functie is helder, namelijk licht brengen.

En op welke momenten dat gebeurt, is van groot belang. Bij de intrede aan het begin van de Mis verlichten de toortsen het kruis dat binnengedragen wordt. Twee toortsen worden aan weerszijde door misdienaars gedragen. Bij het lezen van het Evangelie begeleiden ook twee toortsen het Woord naar de ambo, om aan weerszijden plaats te nemen terwijl het Woord van God wordt voorgelezen. En tijdens de consecratie worden de toortsen ook vaak meegedragen naar de voet van het altaar, of verlichten ze het altaar terwijl de gedaante van het brood de allerheiligste aanwezigheid vormt van Christus.

De toortsendragers dragen in de traditionele Mis (beter bekend als ‘Tridentijnse Mis’) zelfs nog de naam “Ceroferarius”, wat zoveel betekent als “drager van het licht”. Deze naam bestaat in de katholieke liturgie maar wordt in de “gewone” riten meestal niet gebruikt.

Maar dáárvoor dient dus de toorts: om ons het licht van Christus te brengen! Om ons te herinneren dat Hijzelf het licht is dat gebracht wordt. Dat Hij het is, die onze paden verlicht, zodat we zien waar we lopen. Net als vroeger, toen er nog geen elektriciteit bestond, en een brandende fakkel of toorts als zaklamp diende. Het licht van het vuur verwarmt, en vormt voor ons een duidelijke Gids die we kunnen volgen. Het verlicht letterlijk onze wegen en we doen er goed aan om het licht te volgen, want Jezus zei: “Ik ben het licht van de wereld. Wie Mij volgt, dwaalt niet rond in de duisternis, maar zal het licht van het leven bezitten.” (Johannes 8:12 WV).

De lichtbron van vandaag is dus een hele belangrijke. Onmisbaar in onze levens, ook al zijn we inmiddels voorzien van modernere, brandveiliger versies van de toorts: een smartphone met zaklamp in onze zak. De betekenis van de toorts is dan ook vooral een symbolische. Maar om niet teveel af te wijken van de oorspronkelijke boodschap, doen we er wellicht goed aan de klimaathysterie even buiten de Kerk te laten en de toorts nog gewoon te laten branden. Met écht vuur dus, want daarvoor is niet alleen een constante aanvoer van brandstof nodig (dus ga naar de Mis!) maar ook om ons te herinneren aan de vlam van Christus, die nooit zal uitdoven en ook nooit vervangbaar is door een vlam op batterijen (want die raken leeg, en zijn milieuvervuilend).

Ceroferarius.

 

Geef een antwoord