Mendy en haar verwondering voor Gods prachtige schepping

Door: Mendy

In dit artikel vragen we Mendy over haar werk in verband met het thema (duurzaamheid) van onze laatste Omega. Ze is 28 jaar oud en woont met veel plezier in Leiden. Op naar Mendy’s verhaal dus…en onze vragen.

Wat doe je eigenlijk voor werk en wat voor studie ging daaraan vooraf?

Mijn officiële functie heet Remote Sensing Scientist, maar dat klinkt nogal ingewikkeld. Iets makkelijker is wellicht: satellietdata analist. Dit betekent dat ik voor mijn werk naar satellietbeelden kijk om veranderingen op aarde te monitoren. Ons bedrijf is gespecialiseerd in het waarnemen van de hoeveelheid vocht in de bovenste laag van de bodem en plantengroei op de bodem. Hiermee kunnen we veranderingen door o.a. natuurlijke processen, klimaatverandering en menselijke activiteit overal op aarde waarnemen. Ik ben zelf betrokken geweest bij het opzetten van een droogte-verzekering gebaseerd op onze satellietdata voor kleinen boeren in Kenia. Zo kunnen boeren die erg kwetsbaar zijn voor droogte en klimaatverandering toch verzekerd worden, wat zonder satellietdata simpelweg te duur is. Ook maak ik deel uit van een Europees team waarbij wij een gedeelte van onze data openlijk beschikbaar maken om een lange-termijn klimaat dataset te vormen. Dit wordt gebruikt door klimaatwetenschappers over de hele wereld en is bijvoorbeeld één van de datasets die gebruikt wordt voor het Verenigde Naties’ IPCC rapport. Dit rapport vormt de basis voor beslissingen door beleidsmakers met betrekking tot klimaatverandering.

Na mijn middelbare school heb ik eerst Aardwetenschappen in Amsterdam gestudeerd en daarna Klimaat Natuurkunde in Utrecht. Andere technische collega’s hebben voornamelijk een hydrologie of ICT achtergrond. Maar bij VanderSat werken ook mensen die economisch onderlegd zijn om de link naar het bedrijfsleven te leggen.

Waar komt je interesse voor duurzaamheid vandaan?

Ik denk uit liefde en verwondering voor Gods prachtige schepping. Ik was als kind altijd al gek op activiteiten in de natuur (het liefst in de bergen). Tijdens mijn studie Aardwetenschappen kreeg ik pas echt door hoe bijzonder de samenstelling van de atmosfeer en alle ecosystemen eigenlijk is. Ook raak ik er steeds verder van overtuigd dat we als mens beter moeten observeren hoe de natuur in elkaar zit. Hoe God het bedoelt heeft. Omdat ik merk dat we met veel technologische stappen vooruit, we veel processen in de natuur verstoren. Vervolgens zijn we weer druk met andere technologische ontwikkelingen om de effecten van de eerste te verminderen.

Ik was als kind altijd al gek op activiteiten in de natuur (het liefst in de bergen). Tijdens mijn studie Aardwetenschappen kreeg ik pas echt door hoe bijzonder de samenstelling van de atmosfeer en alle ecosystemen eigenlijk is.

Toen we haar vroegen wat er nodig was om duurzaam in het leven te staan gaf Mendy de volgende ideeën:

  • De natuur niet als gebruiksvoorwerp te zien
  • De natuur te begrijpen en koesteren
  • Onze gemaksstandaarden flink bij te stellen

Wat je daar voor terug kan krijgen is schone lucht, biodiversiteit en gezond voedsel, dat zal het meer dan waard zijn.

Hoe spelen je overtuigingen een rol bij jouw werk?

Ik vind het belangrijk dat ik mijn talenten kan inzetten om God en de ander te dienen. Daarnaast denk ik dat God mij een passie heeft gegeven voor zijn schepping en dat komt mooi naar voren in mijn werk. Het blijft wel lastig want supercomputers slurpen energie om allerlei berekeningen te doen, waarmee we overmatig gebruik van irrigatie en pesticiden proberen te verminderen.

Ik vind het belangrijk dat ik mijn talenten kan inzetten om God en de ander te dienen. Daarnaast denk ik dat God mij een passie heeft gegeven voor zijn schepping en dat komt mooi naar voren in mijn werk.

Merk je dat je met collega’s aan hetzelfde doel werkt?

Degene die het bedrijf heeft opgericht, heeft naar mijn idee een hele mooie visie en daarom werk ik graag voor en met hem. De VanderSethics (ethische) commissie helpt zeker om ons te laten streven naar zoveel mogelijk ‘impact’ maken en tegelijk zijn we een jong bedrijf en is het dus belangrijk dat de kosten wel redelijk gedekt worden.

En we hoorden dat je je inspant voor medemensen in je stad?

Samen met mensen van andere kerken organiseer ik in Leiden een wekelijkse buurtmaaltijd (Soep aan de Singel). Het is fijn om met mensen van allerlei verschillende achtergronden te verbinden en het eten te delen. Hierbij zijn ook mensen die weinig familie of vrienden hebben. Het geeft mij veel voldoening om met hun onderdeel te zijn van onze (buurt)familie.

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord