Carnaval een (katholiek)feest

Door: Manouk 

Van kleins af aan ging ik naar carnavalsoptochten in Zwolle. Toen ik ouder werd en ging verhuizen, ging ik naar carnavalsoptochten en tentfeesten in Albergen en Tubbergen, maar wat is carnaval eigenlijk, is het een feest van hossen en tekeer gaan of is het nog zoals vroeger een katholiek feest?

Mijn naam is Manouk, ik ben 20 jaar oud en ik studeer HBO-verpleegkunde met techniek. Elk jaar kijk ik uit naar carnaval, soms loop ik mee in een groep en andere jaren ga ik alleen naar de optochten en tentfeesten. Veel mensen zeggen dat carnaval alleen wordt gevierd in het zuiden van het land, zoals Brabant en Limburg. Echter vieren wij in het oosten van het land ook carnaval, in Albergen hebben we een groot tentfeest waar ook Brabanders naartoe komen, met touringcars en in Tubbergen is er altijd een verlichte optocht ’s avonds (hierbij zijn de carnavalswagens en lopers met verlichting versierd). Het carnavalsseizoen begint meestal op 11 november om elf over elf, carnaval is namelijk een feest wat een jaar lang gevierd wordt. Zo heb je de eerst geborene, gala, kroegentocht, wagenbouw en verkoop en als hoogtepunt de carnavalsoptochten en tentfeesten. Dit jaar kan carnaval helaas niet door gaan, echter zijn er wel alternatieve ‘online’ feesten. Alleen wat is carnaval eigenlijk, wat is de kern van carnaval en vieren we het eigenlijk nog wel zo als dat het bedoelt is?

Carnaval is van vroeger uit een heidens volksfeest, wat binnen de christelijke traditie voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen hoort, als voorbereiding op het Paasfeest. De meest waarschijnlijke oorsprong van het woord ‘carnaval’ ligt in het italiaanse ‘carna levare’, wat ook wel ‘opheffen of wegnemen van het vlees’ betekent. De oudste en bekendste datering van de term ‘carnaval’ is rond het jaar 1673 in Nederland in het tijdschrift Mercurius aangetroffen. In Nederland wordt Carnaval van oorsprong alleen door katholieken gevierd in het zuiden en delen van het oosten. Echter wordt er ook in België in Rijnland en in Duitsland uitbundig carnaval gevierd. Het feest carnaval is een feest van spot, zotheid en uitbundigheid. Voor Aswoensdag, dit jaar op 17 februari, wordt carnaval afgesloten. Elke regio heeft zo zijn eigen traditie om carnaval af te sluiten zoals worstenbrood eten in Brabant, visproducten eten in Vissersdorpen en in Twente is het gebruik om een bok van papier maché te verbranden. Hier in de buurt doen ook veel katholieke basisscholen, vooral groep 8 mee met de carnavalsoptochten en wordt er ook uitleg gegeven van de 40 dagen tijd. Echter zijn er steeds minder jongeren en ouderen die na het vieren van carnaval 40 dagen gaan vasten. De meeste mensen zijn tegenwoordig niet meer zo christelijk en gelovig als vroeger.

Het zijn de jongeren, maar vergeet ook zeker de 50+ niet die voor het feest komen waarin ze iemand anders kunnen zijn, dan in het dagelijks leven. Dat is ook juist wat carnaval zo leuk maakt, het maakt met carnaval niet uit wie je bent, in optochten heb je allemaal hetzelfde aan en ben je eventjes één, er wordt niet gekeken naar je afkomst, je niveau of je huidskleur, iedereen kan meedoen en voor een dag lekker gek doen. Ook bij de tentfeesten is iedereen één, je raakt snel met mensen aan de klets, zingt liedjes mee en er heerst een soort gevoel dat je iedereen kent en één bent met elkaar. Dit jaar ga ik met een vriendin van mij carnaval vieren online en pimpen we de auto bij het ophalen van de carnaval partybox. Het is natuurlijk niet zo leuk als de optochten in het echt zien en daarna gezellig feesten, maar ook zelf kun je er iets gezelligs van maken. Wij hebben dit jaar als thema ‘leger’ en trekken een leger outfit aan en pimpen de auto als een ‘leger wagen’. Op de ramen van de auto komt de tekst ‘het is crisis met al die ontslagen, wij gaan het in het leger wagen’. Tijdens het carnavalfeest online gaan we verkleed als Tiroler meisjes. Mocht je zelf ook een keer carnaval willen vieren dan zijn er genoeg leuke outfits verkrijgbaar, voor een legeroutfit, Tiroler kleding, politie of ziekenhuiskleding zit je altijd goed.

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord