De Dom van Triër: schatbewaarder van Christus!

De Dom van Triër is, ondanks vele verschillende aanpassingen en herstelwerkzaamheden, de oudste kathedraal van Duitsland. In een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk werd de Romaanse basiliek gebouwd op de fundamenten van een Romeins paleis. In de Dom worden belangrijke schatten bewaard. De belangrijkste is de Heilige Tuniek; het naadloze onderkleed van Jezus.

 

Het kleed dat Jezus droeg tijdens zijn kruisiging wordt expliciet genoemd in de Bijbel:

“De soldaten hadden Jezus gekruisigd en verdeelden zijn kleren in vier stukken, één stuk voor elke soldaat. Maar de tunica was zonder naad, aan één stuk geweven van bovenaf. Zij zeiden tot elkaar: ‘Wij moeten die niet scheuren, maar erom loten wie haar krijgen zal.’ Zo ging de Schrift in vervulling: ‘Zij hebben mijn kleren onder elkaar verdeeld en om mijn gewaad hebben zij het lot geworpen.’ En dat deden de soldaten.” (Johannes 19:23-24)

Deze gebeurtenis wordt gezien als een vervulling van Psalm 22, dat duizend jaar vóór Jezus voorspelde: “Zij verdelen mijn kleding onder elkaar, om mijn gewaad werpen zij het lot.”

De tuniek zien: een zeldzaamheid.

De Heilige Tuniek wordt zelden tentoongesteld aan het publiek. Dit gebeurt alleen tijdens speciale ‘Heilige Tuniek Pelgrimages’ (Heilig-Rock-Wallfahrten), die meestal slechts één keer per meerdere decennia plaatsvinden. Tijdens deze periodes wordt de tuniek in de Dom tentoongesteld, zodat pelgrims van over de hele wereld deze kunnen vereren.

 

De laatste grote tentoonstellingen waren in:

1959: Bij de 700-jarige herdenking van de eerste tentoonstelling.

1996: Ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van de stad Trier.

2012: Voor het laatst tentoongesteld, waarbij honderdduizenden pelgrims naar Trier kwamen.

Naast de Heilige Tuniek zijn er ook andere belangrijke relieken in de Dom aanwezig, zoals één van de Spijkers waarmee Jezus aan het Kruis werd genageld; een stuk van de ketting waarmee de heilige Petrus gevangen zat in Rome; een armreliek van St. Anna, de moeder van Maria en de oma van Jezus; en tot slot een stuk van het Heilig Kruis waaraan Jezus werd gekruisigd.

Authenticiteit

De relieken in de Dom van Trier, waaronder de beroemde Heilige Tuniek, worden door veel gelovigen als authentiek beschouwd vanwege een combinatie van historische traditie, kerkelijke bevestiging en devotionele betekenis.

Volgens de traditie werd de Heilige Tuniek door de heilige Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote, naar Triër gebracht in de 4e eeuw. Helena was beroemd om haar reizen naar het Heilige Land, waar zij relieken verzamelde, waaronder ook het Kruis van Christus.

Triër was in die tijd een belangrijk centrum van het Romeinse Rijk, en de Dom wordt gezien als een van de oudste kathedralen in Europa. Dit geeft gewicht aan de mogelijkheid dat Helena dergelijke relieken naar Trier bracht.

De Kerk heeft de echtheid van de relieken nooit formeel gedefinieerd als een dogma, maar de kerk heeft wel de verering van de Heilige Tuniek toegestaan en gestimuleerd. De Heilige Tuniek is immers een zichtbare verbinding met Jezus Christus en Zijn lijden, ongeacht of het historisch volledig bewezen kan worden.

Geef een antwoord