Flip de beer vertelt over zijn bezoek bij Omega lid Isabeau
Vanaf 2 augustus heeft flip de beer een weekje gelogeerd bij Isabeau in Blaricum. Flip de beer wilde tijdens zijn bezoek meer te weten komen over de Bijbelse verbeeldingen in de kunst. We hebben het onder andere over de architectuur van kerken gehad, de vormgevingen en voorstellingen van de favoriete fresco’s en schilderijen van Flip en Isabeau.
Isabeau vertelde mij dat bij de opkomst van het Christendom veel Christenen vervolgd werden door de Romeinen. Daarom gaven de Christenen hun geloof in het geheimvorm, in de catacomben onder de grond. Doormiddel van geheime symbolen en muurschilderingen ( fresco’s) kon de bijbelvertelling voortgaan.

Een van de eerste belangrijkste symbolen is de Ichthus, dat lijkt op de vorm van een vis. Dit staat voor “Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser”.
Ook waren de Alfa en Omega te zien in de catacomben. Alfa is de eerste letter van het Griekse alfabet en Omega is de laatste. Alfa en Omega staat
symbool voor Gods almacht. Het betekent het begin en het einde, de eeuwigheid. In de openbaring zeggen god en ook Jezus Christus: “Ik ben de Alfa en de Omega”. In sommige vertalingen “De A tot z” en “de eerste en de laatste”.
Bij veel kerken is er boven de ingang een mandorla te zien. Dit is een amandelvormige auerool dat voornamelijk te zien is rond Christus of Maria. Bij de mandorla boven de kerkingangen, wordt vaak het laatste oordeel afgebeeld. Zodat we herinnert worden aan het leiden van een deugdzaam leven. Ook vertelde ze mij dat sommige kerken steunberen hebben,

die voor ondersteuning zorgen zodat de kerken blijven staan. Dus eigenlijk dienden mijn voorouders als draagkracht!? Alleen zagen zij er niet uit als de dierlijke beren. Het zijn ook helemaal geen echte beren!

Isabeau vertelde mij ook over een van haar favoriete schilders: “Caravaggio” dat eerst bekend stond onder de naam Michelangelo Merisi. In Rome had ze zijn werk voor het eerst gezien in de Basiliek van Santa Maria del Popolo. Hier hingen twee werken tegenover elkaar:
De Kruisiging van Sint Petrus ca. 1600 en de Bekering van Paulus ca. 1601.

Dit werk vertoont de martelaarschap van Petrus. Volgens de overlevering werd Petrus gevangen genomen ten tijde van Keizer Nero (64-67) in Rome. Hij werd met het Hoofd omlaag gekruisigd, omdat hij zichzelf niet waardig achtte om op dezelfde manier gekruisigd te worden als Jezus.

Als we kijken naar de voorstelling zien we drie personen (Beulen). Die Petrus ophangen, de gezichten van deze figuren zijn niet zichtbaar, de gebogen lichamen. Het kruis is nog nauwelijks gedraaid. Dit weergeeft de last dat gedragen wordt, alsof de ernst al op hen drukt.
De werken van Caravaggio staan bekend om de behandeling van licht en donker ook wel Clair-obscur genoemd. Wat zo bijzonder is aan deze schilder is de intenste emoties dat hij kon weergeven in zijn werken. In combinatie met het licht gebruik, lieten de werken een diepe indruk achter. Hij heeft in zijn leven veel Bijbelse voorstellingen geschilderd. Verder stond hij ook nog bekend om zijn bloemstillevens.

Flip de beer is zelf ook weleens op reis geweest naar Italië. Dit was voor hem een hele bijzondere ervaring. Hij had in Padua de Scrovegni Kapel bezocht. Voordat hij de Scrovegni Kapel kon bezoeken moest hij eerst in een klimaat beheersende ruimte. Dit was berekoud! In de Kapel waren namelijk hele bijzondere, maar kwetsbare fresco’s te zien. Geschilderd door Giotto di Bondone. Een paar jaar geleden hadden ze alle fresco’s gerestaureerd. Het was een indrukwekkende hemelse felle kleur blauw dat hij gebruikt had, alleen was deze kleur in de loop van de tijd vervaagd. Dit had allemaal te maken met de buiten temperatuur en de lichaamstemperatuur van de bezoekers. Nu mogen bezoekers alleen in kleine aantallen naar binnen voor een beperkte tijd. Toen hij eindelijk naar binnen mocht, had hij zijn berenoogjes uitgekeken zo beregoed geschilderd vond hij het! In zijn tijd was Giotto erg vooruitstrevend vertelde ik hem, aangezien hij losse taferelen verbeeldde in plaats van één tafereel in een doorlopende fries. In technisch optiek zijn er in de taferelen van giotto veel mimieken te zien, reële ruimte suggesties en plasticiteit. Plasticiteit betekent dat door het toevoegen van schaduwen en licht een object of figuur driedimensionaal lijken.
Nadat we uren gepraat hadden, raakte flip de beer geïnspireerd om zelf ook te gaan schilderen. Om als echte kunstenaars aan de slag te gaan, moesten we eerst onze schilders schorten aan doen. Anders werd het zelfgemaakte mooie truitje, dat Flip van Maria had gekregen vies. En dat moesten we natuurlijk voorkomen! Want bij het schilderen hoort vies worden.
Ik heb bij het bezoek van Isabeau veel geleerd en zelfs ook nog geschilderd! Ik ben benieuwd wat ik bij mijn volgende bezoek ga doen.
Ik ben berentrots op wat Flip de beer heeft geschilderd. Veel plezier Flip bij je volgende bezoek!