Myeongdong Kathedraal in Seoul, Zuid-Korea
Hoi allemaal,
In het artikel over Koreaanse martelaren werd de Kathedraal van Myeongdong (Onze Lieve Vrouwe van de Onbevlekte Ontvangenis) al even genoemd, maar in dit artikel wil ik jullie nog veel meer vertellen over deze bijzondere kathedraal! Het verhaal over de martelaren heeft jullie waarschijnlijk al een goed beeld gegeven over de geschiedenis van het Katholicisme in Korea. Als je dat artikel nog niet gelezen hebt, klik dan HIER om het nog snel even te lezen!
De tweede helft van de 19e eeuw in Korea was een heel roerige tijd. De onderdrukking en bestrijding van het Katholicisme was een reactie op een veel grotere bedreiging, namelijk de buitenlandse handelaren die Korea binnen wilden komen. Tot 1876 had Korea slechts betrekkingen met China en Japan, en dat ook zo min mogelijk. In 1876 echter werd Korea door een slinkse truc van Japan overgehaald tot het tekenen van het Verdrag van Kanghwa, waarbij Korea zichzelf gedwongen zag om handel met het buitenland te voeren. Dit had gelukkig wel voordelen voor de Katholieke gelovigen in Korea. Vanaf 1886 werd missionair werk uiteindelijk toegestaan in Korea; een vermoedelijk resultaat van het Korea-Frankrijk Vriendschappelijke Verdrag.
De kathedraal van Myeongdong was door Pater Eugene Jean Georges Coste ontworpen en werd tussen 1887 en 1898 gebouwd op de voormalige woonplek van de martelaar Kim Beom-U (de grond was inmiddels eigendom geworden van bisschop Marie Jean Gustave Blanc, gekocht onder de naam Camillo Kim). Pater Coste was een Franse missionaris en kon voor de bouw van de kathedraal financiële steun krijgen vanuit een missiefonds in Parijs. Onder zijn supervisie en met de steun van de Franse missie zijn verschillende kerken gebouwd in Korea.
Aanvankelijk was koning Kojong het niet eens met de bouw van Myeongdong kathedraal (één van de redenen daarvoor zou zijn dat het gebouw hoger was dan zijn paleis), maar later werd hij overtuigd van de voordelen.
Myeongdong Kathedraal is gebouwd in rode en grijze baksteen van Koreaanse makelij. Er zijn twintig verschillende soorten baksteen gebruikt en er is in Gotische stijl gebouwd. Het vloerplan is in klassieke kruisvorm, met een toren van 45 meter hoog en een middenschip van 23 meter hoog. De decoraties zijn tot een minimum gehouden, maar met de lichte kleuren van zowel het interieur als het exterieur maakt de kathedraal een open en sfeervolle indruk. De kathedraal ligt op een verhoogd plein van gladde lichtgrijze tegels, waaraan twee toegangswegen in dezelfde steen leiden naar de kathedraal. Dit geeft de indruk dat er van de kathedraal stralen van genaden uitvloeien over het land eromheen.
Toen ik zelf tijdens de paasmorgen van 2018 de Koreaanse Hoogmis wilde bijwonen in de kathedraal, stonden er een half uur van tevoren bij elke ingang (5 of meer) al lange rijen die samen het plein vulden. De kathedraal zat volledig vol en men zong uit volle borst mee. Na afloop stonden er op het plein nog 2 grote koren; een gemengd jongerenkoor en een jongerenkoor dat in gebarentaal vertolkte wat het andere koor stond te zingen. Wat mij vooral opviel is dat alle leeftijden wel vertegenwoordigd waren, maar met name jongeren en veertigers.