Outreach

Voor Omega schrijven over ervaringen met verschillende soorten activiteiten en vrijwilligerswerk. Dit keer gaat het over het meedoen met een ‘outreach’.

Prolife Outreach Utrecht

Door: Thera Bravenboer, 29 jaar

Afbeelding: Tineke van Dijk- van Kranenburg

Prolife is een internationale sociale beweging en houdt zich bezig met het opkomen voor het leven. De deelnemers aan Prolife zijn tegen abortus en verdedigen het ongeboren leven. Ze vinden het belangrijk dat aanstaande moeders een bewuste keuze maken als het gaat om abortus. Daarom organiseert Prolife verschillende outreaches om in gesprek te gaan met de mensen op straat voor bewustwording. Zo ging ook Thera Bravenboer (29 jaar) een keer mee met een outreach in Utrecht. 

Hoe kwam je bij Prolife?

Via een bekende hoorde ik van Prolife. Op dat moment was ik toevallig het boek Unplanned aan het lezen dat gaat over abortus. Dat greep me aan en daarom wilde ik ook meer weten over Prolife. Ik heb toen eerst een workshop gevolgd en aansluitend een gesprekje over wat Prolife precies doet. Het sprak me aan dat Prolife het gesprek wil aangaan met jongeren om ze stil te zetten bij wat abortus is. Het boek Unplannend heeft mijn ogen geopend voor wat abortus precies inhoudt. Het boek beschrijft dit heel gedetailleerd en maakt het visueel, heel schokkend.

Doorgedrongen feit

Hoewel ik van kinds af aan christelijk ben opgevoed en leerde dat abortus heel verdrietig en niet goed is, kon ik er toch makkelijk aan voorbij leven. Ik liep ook wel eens mee met de ‘mars van het leven’. Tegelijkertijd was het voor mij lang iets wat ver mij afstond. Je went er ook aan dat abortus wordt gepleegd. Erg hè, eigenlijk? Totdat het echt tot je doordringt wat er gebeurt met een klein mensje dat nog niet is geboren.

Hoe kun je dan gewoon doorleven? Dat kan toch niet? De workshop ging over hoe je een gesprek kunt voeren met anderen. Soms is het wel lastig om over dit onderwerp te beginnen. Hier leerde ik hoe ik dit kon aanpakken. Nog steeds vond ik het wel spannend om het te gaan doen en wist ik niet of ik het wel zou kunnen. Ik moest van mezelf tenminste één keer mee op outreach om te kijken of ik iets kon betekenen voor Prolife.

De eerste outreach

Het kost geen moeite om mensen aan te spreken

Wat ik heel bijzonder vond is dat het helemaal geen moeite kost om mensen aan te spreken. Tuurlijk zijn er mensen die even geen tijd hebben. Maar in no time heb je een gesprek met jongeren en juist door te beginnen om naar hun mening te vragen ga je zelf in ieder geval een beetje begrijpen hoe ze denken en welke gedachten er in hen omgaan. Vervolgens kan je daarop aansluiten en proberen de ‘blinde vlekken’ in hun denken aan te wijzen.

Veel onwetendheid

Ik merkte dat er veel onwetendheid heerst: mensen brengen best wel stellig hun mening in zoals ‘ik vind dat het wel kan’ en ‘het is een vrouwenrecht’. Maar als je vervolgens gaat doorvragen dan hebben ze eigenlijk niet echt een duidelijke mening of kunnen deze niet onderbouwen. De vraag die we soms stellen tijdens een outreach is ‘wanneer begint volgens jou het leven?’ Iemand zei in de ene zin ‘wanneer het armpjes en beentjes heeft’ en even later ‘als het hartje klopt’. Een studente geneeskunde die wel veel kennis had opgedaan over het begin van het menselijk leven, was nu heel overtuigd dat abortus niet goed is. Meer kennis kan mensen dus echt op andere gedachten brengen.

Vanuit een ander perspectief

Iedereen redeneert vooral vanuit de positie van de vrouw.  Door bijvoorbeeld een vraag over mensenrechten, benadruk je dat ook het kindje recht heeft op leven. Ik denk ook dat dat één van de dingen is waarmee je de ander beïnvloedt in het gesprek. Dat je ook die andere positie of dat andere perspectief benadrukt.

“Stel je voor dat het jouw leven was geweest dat jij het niet waard was om voor te leven”, dat zet mensen wel aan het denken. En vaak hadden we ook gesprekken met twee mensen tegelijk. Dan was te zien dat ze soms van mening verschilden. Soms daagden ze elkaar ook uit om er verder over na te denken. Dat geeft hoop dat ze het gesprek op een later moment samen vervolgen.

Dichterbij bij jongeren dan je denkt

Abortus staat bij jongeren soms dichterbij dan je denkt. Iemand vertelde dat een vriendin die ongewenst zwanger is onlangs aan haar had gevraagd of ze abortus moest plegen of niet. Vanuit Prolife kun je benadrukken dat er echt wel hulp is, dat abortus natuurlijk niet de oplossing is. Het is hoopvol om te zien dat jongeren beïnvloedbaar zijn, openstaan voor onze mening en daar ook naar vragen.

‘Daar ga ik niet over’

Wat ik ook wel confronterend vond, was dat een jongen heel duidelijk zei ‘daar ga ik niet over, dat is het meisje, de vrouw haar keuze.’ Dan word je voor het blok gezet. Je kan juist heel goed de steun van je vriend gebruiken denk ik dan. Het is iets waar je samen verantwoordelijk voor bent. Het gesprek daarover beginnen is, in mijn optiek heel belangrijk. En mensen beïnvloeden, door naar feiten te vragen en die te delen. Hoe vaak komt het voor?  Wat doet het vaak met vrouwen? Maar ook feiten over de zwangerschap brengen jongeren op de hoogte. Want ik merkte dat ze daar niet veel over wisten.

Gesprekken zijn hard nodig.

Zelf heb ik ook veel nieuwe dingen geleerd tijdens de workshop en ik vond het heel mooi en bijzonder dat je zo snel goede gesprekken met jonge mensen hebt. Dit is een bevestiging van hoe hard het nodig is. Veel jongeren hebben een uitgesproken mening maar als je doorvraagt is er veel onwetendheid en gaan ze vooral uit van het perspectief van de vrouw. Bij elk gesprek zag je dat jongeren echt gingen nadenken.

De workshop heeft veel in mij los gemaakt over het onderwerp en mij ook aangespoord tot meer verdieping. Zo ga ik nu het boekje Liefde doet leven lezen. Want het smaakt wel naar meer.

Afbeelding: Tineke van Dijk- van Kranenburg

 

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord