Pak maar m’n hand

In deze veertigdagentijd wordt bij Omega de ‘muziekbingo’ gespeeld. Elke dag komt er een nummer voorbij waarin de betekenis van de veertigdagentijd kan worden geproefd. Vandaag is dat “Pak maar m’n hand” van Nick & Simon.

Welk nummer leent zich beter voor de Veertigdagentijd en de essentie van Jezus’ boodschap, dan deze? Het belangrijkste dat Jezus namelijk continue aan ons meegeeft, is de uitdrukkelijke opdracht om Hem te vertrouwen. Dat we Zijn hand pakken, Hem de weg laten wijzen en niet overal kanttekeningen bij blijven plaatsen en voorwaarden blijven stellen. We hebben het namelijk niet allemaal zelf in de hand, en we kunnen het zéker niet alleen.

Ik weet niet of Nick & Simon gelovig zijn (zou wel moeten in een van oorsprong katholiek dorp als Volendam), maar ze hebben de boodschap van het christelijk geloof goed begrepen: we mogen zonder enige terughoudendheid vertrouwen op Jezus!

Maar hoe moeilijk is dat dan wel niet?

Want in het geval van de apostelen loop je maandenlang, jaren zelfs, met Iemand mee die zegt dat Hij je zal redden en een Koninkrijk zal stichten, en dan wordt Hij ineens gekruisigd. Nu werd het geduld van de apostelen al heel snel beloond, want al op de derde dag stond Jezus al voor hun neus om ze te laten weten: jullie kunnen Mij op Mijn woord vertrouwen.

Maar hoe zit dat dan met ons? Wij hebben Hem niet eens persoonlijk gekend. Ook al doen we daar nog zo hard ons best voor. Gelukkig legt Jezus uit dat het niet per se nodig is dat we Hem fysiek waarnemen om op Hem te vertrouwen: “zalig zijn zij die geloven zonder te zien.” (Johannes 20:29)

In het liedje van Nick & Simon zitten overigens nog veel meer belangrijke lessen voor katholieken: “Weet (…) dat je extra goed moet zaaien (…) Wil de oogst wat beter zijn”. Duidelijke taal toch? Het lied vertelt ons daarna ook dat je niet zo koppig moet zijn en niet moet denken dat je het allemaal zelf kunt. Maar dat je moet vertrouwen op je naasten. Én, als we de betekenis even tussen de regels doorlezen:

“Ik reik je m’n hand, dus grijp deze kans;
Want ik bied graag m’n hulp aan jou;
Aan jou;
Ik hoop dat jij m’n handen vertrouwt.”

Wat denk je: durf jij die Hand te grijpen?

Geef een antwoord