Allerheiligen in Umbrie

Vandaag, 1 november, is het Allerheiligen, een belangrijk hoogfeest in de Kerk dat ons eraan herinnert dat er vele, vele heiligen zijn: Johannes spreekt in Openbaring immers over “een enorme menigte, die niemand kon tellen, uit alle landen en volken, van elke stam en taal. Ze stonden voor de troon en voor het lam, gekleed in witte gewaden en met palmtakken in hun hand. En ze riepen luid: ‘Aan onze God, die op de troon zit, en aan het lam behoort de redding!’” (Openbaring 7:9-10).

Door: Michel Letteboer

Er zijn zelfs vele heiligen die we niet kennen: misschien is de persoon naast je wel heilig! Je zult dus begrijpen dat Linda en ik tijdens onze huwelijksreis in Italië maar een miniatuur fractie van die ontelbare menigte hebben mogen bezoeken… en toch waren het niet de minste!

Onze huwelijksreis vond plaats in Umbrië, in het midden van Italië; het gebied dat vooral bekend staat om de heiligen Franciscus en Clara van Assisi. Deze bedevaartsstad konden we zien vanaf ons balkon, dus we hebben zowat het hele leven van deze twee heiligen doorlopen. Ook hebben we het graf van de zalige (en bijna heilige) Carlo Acutis bezocht. Onze reis begon echter met een belangrijke heilige voor wat betreft onze voor eeuwig verbonden liefde: in de eerste dagen bezochten we het graf van de heilige Valentinus (Sint Valentijn). Tot slot kwamen we hier en daar ook nog heiligen tegen waarvan we nog nooit hadden gehoord, en lag in de buurt bovendien nog de plaats Norsia (hebben we trouwens niet bezocht), die de geboortegrond vormt van Sint Benedictus, grondlegger van de Benedictijner Orde, en zijn zus Scholastica: patrones van de nonnen! Beiden lagen echter wat ver uit de buurt van onze verblijfplaats begraven en zullen we in de toekomst hopelijk nog tegenkomen.

Om te voorkomen dat we afdwalen in een woud van allerlei heiligenlevens, vatten we het even voor je samen. Hier zijn dus DRIE heiligen die je zou kunnen vereren met een bezoek, mocht je in de buurt zijn van Umbrië!

  1. Franciscus van Assisi.

Deze persoonlijke favoriet van Michel ligt begraven in Assisi, een kleine stad op een berg. Vandaag de dag staat deze “citta della pace” bekend als stad van de vrede. De heilige Franciscus en de orde die hij stichtte (de Franciscanen) staan er namelijk om bekend dat ze goede bemiddelaars zijn. H. Franciscus heeft zelfs, tijdens de kruistochten, de islamitische sultan bezocht om samen de Ene Almachtige God te prijzen en vrede te zoeken te midden van oorlog. Maar Franciscus kennen we ook van dierendag: vanuit een grote liefde voor de schepping predikte Franciscus het Evangelie aan álles dat leeft, dus ook aan de dieren. Beroemd is zijn preek tot de vogels, waarmee hij vaak wordt afgebeeld. Daarnaast heeft Franciscus het “zonnelied” geschreven, waarin hij de gehele schepping bezingt en God dankt en prijst voor alles wat Hij ons heeft gegeven. Tot slot staan de Franciscanen ook bekend om hun armoede en eenvoud: de heilige Franciscus was namelijk ooit de zoon van een rijke koopman, die nogal kwaad werd toen Franciscus alle zijn dure handelswaar besloot weg te geven, tot aan zijn eigen kleren toe. Nadat zijn vader Franciscus strafte, sloeg en opsloot in zijn eigen huis, kreeg Franciscus een zending van de bisschop toen hij, eenmaal ontsnapt aan zijn vader, poedelnaakt voor de bisschop knielde en zei dat hij alles wilde opgeven om het Evangelie naar de mensen te brengen. Franciscanen worden dan ook wel minderbroeders genoemd, of: bedelmonniken.

 

  1. Valentinus van Rome (of Terni).

Het lichaam van deze heilige is vaak verplaatst, maar rust nu in het kleine plaatsje Terni, niet ver van Rome. Valentinus stierf als martelaar nadat hij in het Romeinse Rijk in het geheim geliefden bleef trouwen, terwijl de Romeinse keizer dit verboden had. Die geloofde namelijk dat mannen betere soldaten zouden zijn wanneer zij niet getrouwd waren. Valentinus bleef echter koste wat kost volharden en geloven in de liefde. Tijdens onze reis bezochten wij niet alleen zijn graf, maar ook het “balkon der liefde”, een plaats onder een waterval waarvan geloofd wordt dat het de plek is waar Valentinus de geheime huwelijken sloot. Zijn graf zelf vormt met name rond Valentijnsdag (zijn naamdag dus) een toevluchtsoord voor vele duizenden geliefden, verloofden en pasgetrouwden, die hun gebeden voor een goed liefdesleven of huwelijk voorleggen aan de heilige. En ook opvallend veel moeders, die Valentinus vragen of hun zoon toch maar de ware Jacoba zou mogen vinden…

 

  1. Carlo Acutis.

Op het moment van schrijven nog geen heilige, maar wel zaligverklaard. Deze intelligente jongeman maakte gebruik van moderne middelen, zoals het internet, om de mensen het geloof in de Daadwerkelijke Tegenwoordigheid bij te brengen en te versterken, door te vertellen over Eucharistische mirakelen. Niet alleen de uitspraak “Non io, ma dio! (Niet ik, maar God!)” is van hem, maar hij noemde de Eucharistie ook zijn snelweg naar de hemel. Naar eigen wens ligt het enigszins herstelde (want hij was niet, ondanks de verhalen, onaangetast) lichaam van Carlo in een glazen kist in Assisi, waar het dagelijks bezocht wordt door vele honderden pelgrims. Zij leggen hun gebeden bij hem neer en sommigen maken zelfs selfies! Al is dat laatste een beetje een gek idee, bij een 15-jarige jongen die overleden is aan kanker…

Door zijn uitstraling in spijkerbroek en sneakers spreekt Carlo vele jongeren aan, vooral omdat hij in álles een gewoon mens was, met een groot geloof. Zijn heiligverklaring in het Jubeljaar 2025 zal dan ook vele jongeren naar de Eeuwige stad Rome trekken. Moge het een inspiratie en hoop bieden voor velen! In ons eerdere artikel over de internationale dag van het internet vertelden we trouwens al iets meer over deze jonge, bijna-heilige millennial.

Over de rest van de genoemde heiligen en over alle plaatsen die belangrijk voor ze waren (en nu voor ons zijn) zullen we nog het een en ander gaan delen. Blijf lezen!

Geef een antwoord