Dag 7 zomer licht challenge: Zeevonk

Lichtbron: Zeevonk

Als het rustig weer is, overdag zomers warm en ’s nachts donker, bestaat er de kans dat je op zee iets bijzonders kunt zien – gewoon hier in Nederland, bij Katwijk of op Texel bijvoorbeeld. Als het water een beetje beweegt in het donker, licht het blauw op. Waar komt dat licht vandaan?

We noemen het zeevonk. Het is een bijzondere algensoort die zich thuisvoelt in warm en stil water. En het is bereid om dat thuis te verdedigen: de zeevonk schrikt vijanden af door licht te geven. Het gevolg is een prachtige gloed op het water.

De zeevonk is een eencellig wezentje, maar in die ene cel zit heel veel moois. Het licht dat garnalen afschrikt, is voor mensen juist een plezier om naar te kijken. Ik heb het zelf nooit gezien, maar de foto’s van de blauwe glans op het kalm golvende water zeggen genoeg!

Een aantal jaar geleden ging ik mee met de ‘Stap Mee Op’-reis, een aantal dagen bergwandelen dat wordt georganiseerd vanuit de parochie van Roelofarendsveen. De eerste twee nachten logeerden we in een kartuizer klooster in Frankrijk. De kartuizers zijn behoorlijk strikt en brengen veel tijd door in stil gebed in hun kloostercel. In die zin zijn de monniken ook ‘eencellige’ wezens. Zij ervaren echter dat er in die ene cel veel moois gebeurt, en dat de zachte glans van hun bestaan ook buiten de cel inspirerend kan zijn.

Geef een antwoord