Wonder Challenge: dag 26 – Exorcisme

Tijdens de Wonder Challenge gaan we dieper in op de betekenis van wonderen. En dan niet alleen de spectaculaire activiteiten die plaatsvonden tijdens het leven van Christus, maar ook de bijzondere gebeurtenissen rond heiligen, en zelfs de zaken die we in het leven heel normaal vinden. Vandaag is het de beurt aan… Exorcisme!

Wie aan exorcisme denkt, krijgt vast een associatie met allerlei horrorfilms waarin een priester op spectaculaire wijze met een kruisbeeld voor zich uitgestoken een krijsende, bezeten persoon tegemoet treedt… en ik heb de film niet gezien, maar ook The Popes Exorcism schijnt niet bepaald een realistische weergave te zijn van hoe exorcisme er in de praktijk aan toe gaat. Maar hoe dan wel?’

Wat is exorcisme eigenlijk?

Allereerst: waar hebben we het eigenlijk over? Exorcisme is het ritueel waarin een priester bidt om iemand te bevrijden van een kwade invloed of demonische kracht. Maar waarom zou dit relevant zijn? Het laat zien dat het Kwaad niet alleen een vage, symbolische kracht is; het kan een reële aanwezigheid zijn die mensen beschadigt en van hun innerlijke vrijheid berooft. Wat betekent het om te geloven dat het Kwaad niet alleen symbolisch is, maar een actieve aanwezigheid kan zijn in de wereld?

 

 

 

Wat betekent het om te geloven dat het Kwaad niet alleen symbolisch is, maar een actieve aanwezigheid kan zijn in de wereld?”

Bezeten?

Wanneer is iemand echt bezeten? De Kerk gaat zorgvuldig om met deze vraag. Voordat er überhaupt aan exorcisme wordt gedacht, onderzoekt men eerst de geestelijke gezondheid. Vaak blijken gevallen van ‘bezetenheid’ eigenlijk psychische problemen te zijn die met goede therapie behandeld kunnen worden. Zo combineert de Kerk spiritualiteit met een gezonde dosis wetenschap. Hoe kunnen we onderscheid maken tussen psychische gezondheid en spirituele problemen? Kunnen ze soms samen voorkomen?

Het kwaad binnen onszelf

Misschien geloof je niet dat er letterlijke demonen bestaan, maar hoe vaak ervaren we innerlijke duisternis? Woede die we niet kunnen loslaten, negatieve gedachten die ons innerlijk afbreken – het zijn allemaal dingen die ons in zekere zin ‘gevangen’ kunnen houden. Net zoals een exorcisme iemand bevrijdt van kwade invloeden, kunnen wij werken aan onze eigen bevrijding van alles wat ons tegenhoudt. Wat zou het voor mij persoonlijk betekenen om ‘bevrijd’ te worden van mijn eigen ‘kwade krachten’? Wat zou jij willen loslaten of overwinnen om meer innerlijke vrijheid te ervaren?

In de Bijbel

De Bijbel spreekt vaak over strijd tegen het kwaad. In Marcus 1:23-26 bijvoorbeeld, bevrijdt Jezus een man die bezeten is. Dit verhaal kan ons doen nadenken over wat het betekent om vrij te zijn en over hoe Jezus opkomt voor wie lijden onder de duisternis. Wat zegt de Bijbel over de aard van Satan en het Kwaad? Zijn er verhalen of passages die jou persoonlijk waarschuwen of juist kracht geven? Door deze verhalen ontdekken we misschien onze eigen antwoorden op vragen over goed en kwaad.

Doe het zelf!

Als katholieke jongeren kunnen we op onze eigen manier weerstand bieden tegen kwade invloeden. Door te bidden, onze geest te vullen met positieve gedachten, en steun te zoeken bij vrienden of onze parochiegemeenschap, kunnen we manieren vinden om standvastig te blijven. Hoe kunnen we liefde, geloof en hoop inzetten om weerstand te bieden tegen ‘het kwaad’ – zowel in onszelf als in de wereld om ons heen? Misschien betekent dit voor jou dat je je minder laat beïnvloeden door de druk van anderen of je inzet voor rechtvaardigheid in je omgeving. Kun je al voorbeelden bedenken?

Exorcisme = bevrijding

Exorcisme gaat in de kern om bevrijding. En hoewel we gelukkig zelden directe confrontaties hebben met demonische krachten, hebben we allemaal momenten waarop we bevrijd willen worden van innerlijke ‘demonen’ – bijvoorbeeld angst, negatieve gewoonten, of iets dat ons mentaal gevangenhoudt. Misschien klinkt het woord ‘exorcisme’ heftig, maar het kan ook symbool staan voor onze menselijke behoefte aan vrijheid, licht en ruimte om te groeien. Wat betekent het om ‘tegen de verleidingen van het Kwaad’ te bidden? Zijn er situaties in jouw dagelijks leven waar je zo’n gebed kunt toepassen?

Een bredere missie

Als jongeren die het geloof serieus nemen, zijn we allemaal geroepen om licht en liefde te verspreiden, vooral in een wereld die soms getekend is door duisternis en onrecht. Als er mensen zijn die het moeilijk hebben, of die het gevoel hebben dat ze innerlijk worden ‘gekweld’, hoe kunnen we dan voor hen een bron van steun en liefde zijn? Hoe kunnen we als katholieke jongeren een bron van licht en liefde zijn voor anderen? Dit is misschien wel de grootste missie die we hebben – om het goede te doen, om vreugde en hoop te brengen, en om altijd aan de kant van het licht te staan.

Geef een antwoord