In gesprek met bestuurskunde student Véronique (18)

Deze zomer kwam ik tijdens de afsluitingsbarbecue van het jongerenplatform van bisdom Haarlem-Amsterdam Véronique Lubach (18)  tegen. Ik had haar al eerder gezien tijdens een van de kampen van Breakthrough, maar haar nog niet eerder kunnen vragen voor een klein interview. Nu is dat wel gelukt en deelt Veronique onder andere haar verhaal over haar actieve leven, haar studie en haar katholieke woonplek. 

  1. Wie ben je? (Naam, leeftijd, woonplaats, studie etc)

Mijn naam is Véronique Lubach, ik ben 18 jaar en ik studeer Bestuurskunde in Den Haag (aan de Universiteit Leiden). Sinds een paar maanden woon ik in het katholieke studentenhuis “Huize Augustinus” onder het dak van de broeders van Sint-Jan (Willibrordushuis) in het centrum van Den Haag. Het is een superleuke plek om te wonen: alles is op loopafstand en je hebt meteen een gezellige studentengemeenschap om je heen!

  1. Hoe ben je in Den Haag gekomen en in de woongemeenschap komen wonen?

Zelf kom ik uit de regio Den Haag, dus in het eerste jaar van mijn studie kon ik makkelijk heen en weer vanuit mijn ouderlijk huis. Ik kende de studenten in huize Augustinus deels persoonlijk en deels via-via door het (katholieke) kamp Hightime. Ik werd uitgenodigd om eens langs te komen en ze bleken kamers vrij te hebben voor het komende jaar, dus ik dacht: waarom zou ik deze ervaring niet aangaan? Toen heb ik besloten uit huis te gaan, voornamelijk omdat ik andere plekken makkelijker kan bereiken vanuit Den Haag en dus beter kan netwerken met andere (jongeren)groepen.

  1. Wat betekent het katholieke geloof voor jou? Bij welke activiteiten ben je betrokken?

Voor mij heeft het geloof altijd een grote rol gespeeld: ik ben katholiek opgevoed en altijd naar katholieke kampen en activiteiten gegaan. Nu ik zelf de keuze heb gemaakt om een actieve rol te willen spelen in de katholieke kerk, ben ik aan het onderzoeken hoe we jongeren weer bij elkaar kunnen brengen om elkaar in het geloof te ondersteunen en het vooral gewoon gezellig te hebben samen! Komend jaar doe ik dit door mijn functie als secretaris in het bestuur van PerspectieF Zuid-Holland, de nieuwe afdeling van de jongerenpartij van de ChristenUnie, en als teamlid van het KCV-kamp Crossover. Verder ben ik natuurlijk onderdeel van onze studenten-woongemeenschap en hopen we met het huis regelmatig andere (christelijke) studentenhuizen en -gemeenschappen te ontmoeten.

  1. Hoe is het leven als student? Wat zijn tips voor andere studenten om dit jaar te beginnen met de opleiding?

Wat ik zelf zo mooi vind aan het student-zijn, is hoe vrij je bent. Bijna alle opties liggen nog open: een tussenjaar, switchen van studie, studeren in het buitenland, vrijwilligerswerk, een studentenvereniging, etc. Mijn tip is: geniet ervan. Neem je studie zeker serieus, maar wees ook niet te streng voor jezelf. Ontmoet veel mensen, ga uitdagingen aan en probeer elke dag iets nieuws. Als we het dan echt over studiegerelateerde tips hebben, zou ik zeggen: blijf vanaf het begin goed bij, stel meteen vragen aan je docent of klasgenoten als je iets niet snapt en zorg dat je overzicht bewaart en je aan je planning houdt. Met dat laatste heb ik zelf ook nog moeite 😉

  1. Je doet bestuurskunde, waarom heb je voor deze studie gekozen?

Bestuurskunde is een studie waar heel veel onderwerpen samen komen, want als (lands)bestuurder moet je over alle zaken wel wat kennis hebben. Het eerste jaar was erg breed (met vakken als economie, geschiedenis en sociologie) en nu zal mijn tweede jaar zich meer focussen op de internationale politiek. De studie is er ook op gericht om als manager, ambtenaar of politicus aan de slag te kunnen en dat is uiteindelijk mijn doel en hetgeen wat mij zo interesseert: hoe kun je grote groepen mensen op een effectieve manier aansturen, terwijl je het individu niet uit het oog verliest?

  1. Wie zijn jouw voorbeelden? Zijn er ook voorbeelden vanuit het christelijke geloof voor jou?

Een bijbelfiguur die me altijd kan inspireren of raken is koning David. Het bekendste verhaal is natuurlijk dat van David en Goliath, waarin God een normale jongen uitkiest om de vijand te verslaan en koning te worden, maar de psalmen die David heeft geschreven zijn wat mij betreft nog veel mooier. Sommige zijn een beetje neerslachtig, andere weer hoopvol, dus je kan altijd wel relaten aan een psalm. Ook toont koning David zijn menselijkheid door zonden die hij heeft begaan, maar juist in zijn zwakte toont God Zijn geduld en liefde voor hen die in Hem geloven. Een van mijn favoriete psalmen is psalm 16: U bent mijn levensbeker.

  1. Hoe inspireer jij anderen? En jongeren met name?

Ik durf niet te zeggen dat ik anderen inspireer, maar ik hoop wel dat ik andere jongeren kan enthousiasmeren om zich actief in te zetten voor de kerk of datgene waar zij voor staan, om samen de schouders eronder te zetten en te werken aan een betere toekomst. Er is zoveel gaande in de wereld waardoor het lijkt alsof je als individu geen verschil kan maken, maar wanneer je gewoon mensen leert kennen en je je als team voor hetzelfde doel inzet, kun je in ieder geval in je omgeving iets bijdragen. Ik hoop dat jongeren dat vuur brandend mogen houden en met de hulp van God hun passie en mening laten meetellen in onze maatschappij.

Geef een antwoord