Yes! De WJD-tour is begonnen!

Vorige week startte de tour met het WJD-kruis in Utrecht in de Sint-Catharina kathedraal. Dit is een kruis van ongeveer vier meter hoog dat door verschillende jongeren wordt gedragen. Volgend jaar vinden de Wereld Jongeren Dagen (WJD) plaats in Portugal en om hier naar toe te werken legt het kruis een hele weg af in Nederland. Dit gebeurt ook in andere landen.

Tijdens de viering ging het in de preek over dat je als Katholieke jongere je geloof best mag uitdragen. Door met het kruis in een processie te lopen gebeurt dat ook. Er zijn veel vooroordelen over gelovigen en er voor uit komen dat je gelovig bent, kan voor sommigen als iets moeilijks worden ervaren. Terwijl er in deze tijd wel aandacht is voor andere identiteiten die naar voren worden gebracht. Bij de viering was zijne eminentie kardinaal Eijk aanwezig als hoofdcelebrant. En er waren nog meer priesters aanwezig en natuurlijk jongeren!

Het kruis werd vervolgens gedragen door het WJD-team en er werd een stukje mee over straat gelopen. We liepen vervolgens naar de achterkant van de kerk, waar ruimte was voor ontmoeting. Er was warme chocolademelk en oude bekenden gingen met elkaar in gesprek. Ik hielp mee met het uitdelen van de warme chocolademelk.  De jongeren kwamen uit verschillende delen van het land. Zo kwam ik zelf in gesprek met Ellen uit Barneveld. Blijkbaar hadden we elkaar al ontmoet tijdens de WJD Ameland, een kleine en landelijke bijeenkomst van katholieke jongeren.

Vervolgens werd door Carolien Hoogenboom het verdere avondprogramma uitgelegd. We stelden ons allen een voor een voor. Die dag was ik bovendien jarig en werd er ook voor mij gezongen. Dit is typisch iets van de WJD; er is altijd wel een jarige en dan wordt er massaal voor je gezongen!

Daarna was er ruimte voor aanbidding en het opsteken van een kaarsje met intentie, een soort avond van barmhartigheid. We werden aangespoord om op straat ook andere mensen te betrekken, dus ook niet-gelovigen en anders gelovigen om een kaarsje op te steken. Er was tijdens de hele avond verder nog mooie muzikale begeleiding te horen waaronder het vioolspel van Maria-Theresia.

Volg de WJD-avonturen verder via social media.

 

 

Geef een antwoord