Verdienen met Verduurzamen

Door: Emily 

Onlangs ging de Omega over duurzaamheid. Een supermooi thema als je het mij vraagt. Misschien vind jij ook wel dat we tegenwoordig niet zo ‘duurzaam’ leven als dat we honderden jaren terug deden: we vliegen meer, eten aardig wat vlees en gebruiken jaarlijks circa 30 kilo plastic per persoon. Hier laat ik het even bij, ik denk dat je mijn punt hebt.

Er zijn tal van gedragsveranderingen waardoor een individu milieuvriendelijker kan leven. In dit blog wil ik het specifiek over kleding hebben. Ik kom hier dadelijk op terug.

Het is best lastig om gewoontes te doorbreken en milieuvriendelijker te leven. Vaak gaan gedragsveranderingen rondom verduurzamen gepaard met het inleveren van aangewende luxe. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Minder vliegen
  • Minder vlees eten
  • Minder kleding kopen (1 spijkerbroek kost 10.000 liter water)
  • Minder huisdieren (huisdieren zorgen voor 1% van de totale CO2-uitstoot in Nederland)

Ik denk dat het belangrijk is dat je niet de ambitie hebt om al het bovenstaande te veranderen. Denk even terug aan de goede voornemens die je op 1 januari 2021 hebt gemaakt. Ben je al bezig met de uitvoering? Gefeliciteerd! Maar, heb je de voornemens alweer onder de tafel geschoven? Dan ben je niet de enige.

Waarom gedragsverandering lastig is

Goede voornemens zijn lastig om op de lange termijn vol te houden. Het kan drie maanden duren voordat het een gewoonte is geworden. Soms maak je de voornemens op het moment dat je je bijvoorbeeld schuldig voelt. Bijvoorbeeld net nadat je gigantisch veel vlees hebt gegeten. Je zit ontzettend vol en voelt je schuldig dus neem je voor minder vlees te eten. Maar de volgende dat word je wakker met een hongerig gevoel en de left-overs van de avond ervoor.

Conclusie: goede voornemens, gedragsveranderingen en verduurzamingen zijn lastig.

Mijn tip: begin klein. Alleen dan hou je het vol om gedragsveranderingen door te zetten. Dit kan tijd kosten, maar gun het dat.

#Tip

Ik ben zelf bijvoorbeeld fan van de App Vinted. Misschien heb je talloze reclames voorbij zien komen (ik vind ze redelijk irritant) met de kreet: ‘Draag je het niet? Verkoop het dan!’ Eigenlijk is de app precies zoals de kreet: kleding die je niet meer draagt, die verkoop je via de app. Hartstikke duurzaam, en leuk voor je eigen portemonnee! Je kunt via de app ook kleding kopen, waardoor je de fast-fashion tegengaat.

Je kan de opbrengst natuurlijk ook gebruiken om goede doelen te steunen.

Daarnaast bestaat er natuurlijk ook zoiets als de kringloopwinkel. Nu misschien niet de beste tijd om te bezoeken (Corona), maar het is zeker de moeite waard om eens flink te snuffelen in een goede tweedehands kledingwinkel!

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze FB-pagina

Geef een antwoord