Dag 17 zomer licht challenge: Kerstverlichting
Elke kerst zie je overal van die mooie kerstverlichting: in de straten, op huizen, en natuurlijk op de kerstboom. Maar wist je dat kerstverlichting niet zomaar voor de gezelligheid is? Het heeft ook veel te maken met het Katholieke geloof. De traditie van kerstverlichting begon eigenlijk al heel lang geleden, in de middeleeuwen. Toen gebruikten mensen kaarsen om de winteravonden wat lichter en gezelliger te maken. Later, rond de 16e eeuw in Duitsland, begonnen mensen kaarsen in hun kerstbomen te zetten. Deze kaarsen symboliseerden het licht van Jezus Christus.
In het Katholieke geloof wordt Jezus vaak “het Licht van de Wereld” genoemd. Dit komt uit de Bijbel, in Johannes 8:12, waar Jezus zegt: “Ik ben het licht der wereld.” Dit betekent dat Hij de mensen hoop en leiding geeft, net zoals licht de weg wijst in het donker. Dus als we kerstlichtjes aansteken, denken we aan Jezus en de hoop die Hij brengt.
Voordat het Kerstmis is, vieren Katholieken de adventstijd. Dit zijn de vier weken voor Kerstmis. Elke zondag wordt er een kaars aangestoken op de adventskrans, en elke kaars symboliseert het naderende licht van Jezus’ geboorte. Dit helpt mensen om zich voor te bereiden op Kerstmis en om na te denken over wat het echt betekent.
Tegenwoordig gebruiken we vooral elektrische lichtjes, maar de betekenis blijft hetzelfde. De lichtjes herinneren ons eraan dat Jezus is geboren en dat Hij licht bracht in een donkere wereld. Veel Katholieke gezinnen versieren hun huizen en kerstbomen met lichtjes om hun geloof te tonen en om de feestelijke sfeer te verspreiden.
Kerstverlichting is dus niet alleen maar mooi en gezellig, het heeft ook een diepe betekenis. Het herinnert ons aan de geboorte van Jezus en de boodschap van liefde en hoop die Hij bracht. Dus de volgende keer dat je naar die schitterende kerstlichtjes kijkt, weet je dat ze symbool staan voor iets heel bijzonders.