Dag 18 Zomer Licht Challenge: Magnetronlampje

We kennen het allemaal wel; je bent moe, je hebt honger en je wilt snel iets warms kunnen eten. Je pakt iets uit de diepvries of koelkast, zet het in de magnetron, stelt de tijd of de stand in en binnen niet te lange tijd hoor je die typische ‘ping’ die aangeeft dat je eten gereed is.

In de tussentijd heb je vast andere dingen gedaan, maar heb je je wel eens afgevraagd hoe een magnetron zo snel iets opwarmt? En hoe het kan dat je eten wel loeiheet is, maar de magnetron zelf niet?

Om op die vragen antwoord te geven is het nodig iets te weten over de werking van een magnetron. Kort uitgelegd werkt een magnetron met microgolven (vandaar de naam ‘microwave’ in het Engels), die door de magnetron worden gestraald met behulp van magnetisme. De magnetron zorgt ervoor dat deze microgolven door het eten worden geleid en daar de vocht- en vetdeeltjes in beweging zet. De bewegende vocht- en vetdeeltjes in het eten botsen tegen elkaar en door deze wrijving komt er warmte vrij. Door de microgolven kan het eten dus snel heel heet gemaakt worden. De lucht in de magnetron heeft geen of nauwelijks vochtdeeltjes en wordt dus ook niet warm.

Bij de magnetron moet ik eigenlijk vooral denken aan Gods liefde. In het Eucharistisch gebed (III) is het de zin “Altijd blijft Gij bezig U een volk bijeen te brengen (…)” waaraan ik dan speciaal denk en die aangeeft hoe God bij ons is en Zijn aandacht en liefde aan ons besteedt. Zoals de magnetron microgolven door het eten stuurt, zo schenkt God ons Zijn Heilige Geest, opdat er in ons wezen iets in beweging wordt gezet en wij ‘warm worden’ met de liefde van God, voor God en elkaar. De schepping om ons heen reflecteert ook diezelfde liefde (denk aan de prachtige natuur met bloemen en dieren).

Wat dit allemaal met het magnetronlampje te maken heeft? Eigenlijk niets. Het magnetronlampje zorgt er niet voor dat het eten warm wordt en zonder (een werkend) lampje werkt een magnetron ook prima. Het magnetronlampje is er enkel zodat je tijdens het opwarmen kunt zien wat er met het eten gebeurt (stel dat je kaas enorm uitlekt bijvoorbeeld, dan kun je het eten er eerder uit halen). Toch heeft het magnetronlampje nog wel een overeenkomst met de magnetron zelf en dat is dat het licht ook als golven uit de lamp komt; lichtgolven.

Deze lichtgolven hebben een andere frequentie dan microgolven waardoor wij ze kunnen zien. Ze zorgen er onder andere voor dat wij kleuren kunnen zien. Wist je bijvoorbeeld dat de intensiteit van het zonlicht over de hele dag verschilt, waardoor we eigenlijk elk moment van de dag net iets andere tinten kleur waarnemen?

Als we teruggaan naar de vergelijking van de magnetron en Gods liefde, dan zou het magnetronlampje zoiets kunnen zijn als een wonder. Door wonderen kunnen we namelijk iets waarnemen van de genade en liefde van God, die er zonder het wonder ook zeker is, maar met het wonder heel zichtbaar wordt. Zo kunnen ook degenen buiten de magnetron zien wat er gebeurt met het eten (of ons wezen)!

Geef een antwoord