Bezoek Paus Franciscus aan België

“Goedemorgen”, met deze woorden begon paus Franciscus de Eucharistieviering in het Koning Boudewijn station in Brussel. Een verslag van reportagemaker Marc mee naar Brussel met het Bisdom Haarlem-Amsterdam.

De reis (een mini-pelgrimage of mini-WJD) begon om 08.00u bij Amsterdam Sloterdijk. Met z’n 50 jongeren werden we na twee uur rijden afgezet in Brussel bij de St-Michiels en St-Goedelekathedraal. Daar was het tijd voor vrije tijd in Brussel, een bezoek aan de vele kerken, Manneke Pis of de Grote Markt, Brussel heeft veel te bieden. En gelukkig was het weer redelijk goed.

Aan het einde van de middag vertrokken we naar “Het Oude Klooster Maleizen”, op een half uur rijden van het centrum. Ook de school Sint Ignatius (inclusief internaat) maakt onderdeel uit van het complex, wij konden gebruikmaken van de klaslokalen om daar te overnachten.

Om de avond goed te beginnen begonnen we met een Mis, om daarna te genieten van een goed verzorgde barbecue. Wegens de dalende temperatuur (5 graden) begon het al aardig op een winter barbecue te lijken. Na deze barbecue was er Aanbidding. Om het vervolgens niet al te laat te maken, gezien de volgende dag om 5 uur(!) de wekker was ingesteld.

Bij het stadion was het zoals verwacht erg druk, maar we waren ruim op tijd binnen. Eenmaal binnen kwam de paus in de pausmobiel binnen om een rondje te maken langs de tribunes.

Tijdens de viering waren er nog wel een aantal historische gebeurtenissen, zo werd Anne van Jezus (karmelietes, 1545-1621), zalig verklaard. En werd er gemeld dat de paus bezig is met de zaligverklaring van Koning Boudewijn. Vanwege het niet tekenen van een nieuwe abortuswet in 1993. De koning maakte toen handig gebruik van de grondwet, om voor korte tijd afstand te doen van de troon, waardoor ondertekenen van de wet onmogelijk was voor hem.

Ook bijzonder tijdens de viering was het ontbreken van enige vorm van een wierookgeur, deze was ingewisseld voor een frituurgeur. Want het blijft wel België, de frieten moeten natuurlijk wel klaar zijn als de mensen het station uitkomen. 

Na de viering waren er nog enkele uren te besteden rondom het station, Het Atomium was op loopafstand, waardoor het weekendje Brussel kon worden afgesloten met dat uitzicht van dit beroemde bouwwerk.

Om 4 uur vertrok de bus weer terug naar Sloterdijk, waarmee er een einde kwam aan de reis.

Geef een antwoord