Say something

In deze veertigdagentijd wordt bij Omega de ‘muziekbingo’ gespeeld. Elke dag komt er een nummer voorbij waarin de betekenis van de veertigdagentijd kan worden geproefd. Vandaag is dat “Say something” van Christina Aguilera.

De Goede Week is begonnen, die in andere christelijke tradities ook wel als de Stille Week wordt aangeduid. Vanaf de feestelijke Palmzondag-mis, waarbij vaak extra veel kinderen aanwezig zijn, is het een rollercoaster van gebeurens en gevoelens: dreiging, verraad, samenzijn, eenzaamheid, pijn, afscheid, stilte, nacht…

Het lied Say something van Christina Aguilera past goed bij het begin van deze week. Het is een lied van zowel verlangen als twijfel, in de telkens herhaalde zin: ‘Say something, I’m giving up on you…’

Niet toevallig las ik pas een artikel over de kruisiging, naar aanleiding van twee recent verschenen boeken. Ruben van Wingerden vertelt in Romeinse kruisiging dat het zwijgen van Jezus tijdens zijn verhoor werd gezien als een teken van zwakte; een ‘echte man’ zou zich verdedigen. Maar Jezus zegt bijna niets.

Zouden de leerlingen het ook hebben gedacht, toen de soldaten Jezus kwamen halen en Hij even zwak en weerloos overkwam als ieder ander? ‘Say something, I’m giving up on you’? ‘Anywhere, I would have followed you’?

In het lied wordt gezegd dat de zanger nog aan het leren is hoe hij of zij moet liefhebben. Ook dat geldt voor de leerlingen. Maar hoe waar dat is, ontdekken ze pas met Pasen.

 

Beluister het lied

Geef een antwoord