Wonder Challenge: dag 1 – Elektriciteit

Tijdens de Wonder Challenge gaan we dieper in op de betekenis van wonderen. En dan niet alleen de spectaculaire activiteiten die plaatsvonden tijdens het leven van Christus, maar ook de bijzondere gebeurtenissen rond heiligen, en zelfs de zaken die we in het leven heel normaal vinden. Vandaag is het de beurt aan… elektriciteit!

Door: Michel Letteboer

“Op hetzelfde ogenblik was Jezus zich bewust dat er een kracht van Hem was uitgegaan; Hij keerde zich te midden van de menigte om en vroeg: “Wie heeft mijn kleren aangeraakt?” (Marcus 5:30).

Ken je dat, wanneer je iemand aanraakt en plotseling een schok krijgt? Je bent dan statisch geladen! Het kan zelfs zijn dat je plotseling een schok krijgt wanneer iemand je even aanraakt, zonder dat je dat eigenlijk in de gaten had. Misschien gebeurde dat ook wel bij Jezus, toen Hij ineens werd aangeraakt. Er staat immers ook: “Op hetzelfde ogenblik was Jezus zich bewust dat er een kracht van Hem was uitgegaan…”.

 

Elektriciteit is een bijzonder verschijnsel in de natuur. Een onderdeel van de schepping, vanuit ons geloof dat al het zichtbare en onzichtbare komt van God, de Almachtige Schepper van Hemel en Aarde. Het is een kracht die energie geeft en zaken in beweging zet. Net als God zelf. Maar ook een kracht die kan vernietigen, brand kan laten ontstaan en voor ongelukken kan zorgen. Net als God zelf. In veel landen, zoals de Verenigde Staten, wordt elektriciteit zelfs gebruikt om te doden….

 

 

Niet alles in de schepping wordt dan ook ten goede gebruikt, terwijl dat wel zou moeten. De catechismus (= Leer) van de Kerk benadrukt immers dat alle technologieën en ontdekkingen door mensen moeten worden gebruikt voor het welzijn van de schepping (Catechismus, §§2293-2295). Elektriciteit is immers een gave die ons werd toevertrouwd door God en die wij kunnen inzetten om het goede te bevorderen – van het geven van licht en warmte tot het ondersteunen van de communicatie tussen mensen wereldwijd. Elektriciteit herinnert ons eraan om de schepping te gebruiken met verantwoordelijkheid en liefde.

 

Elektriciteit herinnert ons eraan om de schepping te gebruiken met verantwoordelijkheid en liefde.”

 

De katholieke traditie ziet de wereld bovendien als doordrenkt met sacramentele symboliek. Zo kan ook elektriciteit, die licht en warmte verspreidt, worden beschouwd als een sacramenteel teken van Gods voortdurende aanwezigheid. Elektriciteit, die de wereld doordringt en ons in staat stelt elkaar te bereiken, kan ons eraan herinneren dat Gods aanwezigheid ook altijd bij ons is, een kracht die we misschien niet altijd zien, maar die ons onophoudelijk draagt en inspireert.

Elektriciteit kan ons er ook aan herinneren dat, zoals licht op aarde ons fysiek verlicht, Christus ons geestelijk verlicht en ons pad leidt, als de eeuwige en ware bron van licht. In Johannes 8:12 zegt Jezus dan ook: “Ik ben het licht van de wereld.” Christus komt om de duisternis te verdrijven en verlichting te bieden aan allen die Hem volgen. En tot slot wordt elektriciteit gezien als een mysterieuze kracht die overal aanwezig is, zoals de Heilige Geest die ons onzichtbaar beweegt, inspireert en bezielt. Een waar wonder dus!

Geef een antwoord