Dag 11: spicy pumpkin

Deze advent doen leden van de redactie mee met de ’theezakjes adventskalender challenge’. Elke dag tot een kerst wordt er een theezakje uit het doosje getrokken. De naam van de smaak van het theezakje dient als inspiratie om over kerst te praten. Vandaag de smaak “Spicy Pumpkin”. 

 

Niet bepaald makkelijk om een kerstassociatie bij te bedenken: pompoen. In de Bijbel komt zover ik weet (en ik heb het gecheckt) niet één keer het woord pompoen voor. Waren ze in de tijd van de geboorte van Jezus überhaupt al ontdekt?

Pompoenen doen ons over het algemeen denken aan Halloween. Dat heeft dan tenminste wel weer een katholiek vleugje, als we denken aan Allerheiligen (All hallows). Verder doen pompoenen ons denken aan vieze soep. Nog steeds geen kerst… Of toch wel?

Redactielid Eli Stok had het in een vorig artikel al over de verschuiving die plaatsvindt in de beleving van kerst. Pats boem, daar zijn ineens de versieringen. En laten pompoenen nou steeds vaker opduiken tussen die kerstige gezelligheid. Is immers leuk om te versieren, die dingen. Hou je de kinderen mee van straat en ze doen bovendien denken aan de herfst, de tijd waarin tegenwoordig steeds meer mensen (die niet helemaal sporen, zoals ik) de kerstversiering van stal halen.

Ik noemde trouwens de vieze soep al toch? In sommige culturen horen pompoenen tegenwoordig bij het kerstdiner. Pompoentaart en -soep, oorspronkelijk genoten in de herfst, zijn nu ook populair tijdens Kerstmis. De natuurlijke zoetheid en rijke smaak van pompoenen passen goed bij de lekkernijen van de kerstperiode.

Genoeg kerstassociatie met pompoenen, dacht ik zo. Ik heb het echter nog niet zoveel over Jezus gehad, of over Maria. Al zou het natuurlijk heel gaaf zijn geweest als Maria niet was vervoerd op een ezel, maar in een pompoen-koets. En waar kennen we die ook alweer van…?

 

Op naar een sprookjesachtige kerst!

 

Geef een antwoord