Decemberwarmte- Liefs Laura

Door: Laura Hagen

Terwijl ik deze column schrijf, kijk ik af en toe even door het raam naar buiten. Het is eind november en het is vandaag een dag waarop je je akelig bewust wordt dat de winter toch echt begonnen is. Het is nat, iets mistig. De zon doet zijn uiterste best om door de wolken heen te breken maar maakt het vooral wat lichter grijs. Ik voel het niet maar ik weet dat het koud is. Het is gemakkelijk om je te laten ontmoedigen. Maar terwijl ik door het raam zit te staren, merk ik dat ik vooral ook vooruit wil gaan kijken! De eerste zondag van de Advent is geweest, Kerstmis is onderweg. Een tijd van warmte, samen en genieten.

Ik vind het altijd een beetje spannend om te zeggen (er lijkt toch altijd een soort tweedeling te zijn met Pasen) maar ik denk toch echt dat Kerstmis mijn favoriete Hoogfeest is. Uiteraard in de eerste plaats vanwege de vreugdevolle boodschap van de komst van onze Heer. De geboorte van Jezus, onze Verlosser. Maar niet alleen dát maakt Kerstmis voor mij zo bijzonder. Het is eigenlijk de hele sfeer om Kerstmis heen, de lichtjes, de warmte, de gezelligheid, ik ben er altijd wel voor te porren. Nou hoor ik een aantal van jullie al denken: ‘Kerstmis gaat niet om de lichtjes, de boom, het eten etc.’ Dat weet ik! Ik ben me daar zeker heel bewust van. En toch merk ik dat het voor mij wel wat extra’s doet. De tradities en terugkerende activiteiten maken voor mij dat ik deze tijd extra kan beleven.

Kerstmis is voor mij letterlijk een moment van licht in een donkere periode. Op de dagen dat je in het donker naar je werk gaat en in het donker ook weer thuiskomt, zijn de lichtjes in de bomen en achter de ramen letterlijke lichtpuntjes. Het is een moment waarop vaak toch ook ruimte is voor een bepaalde rust. Niet rust in de zin van niks hoeven (ik weet hoe druk je kunt zijn met het zorgen voor je gasten) maar wel in een bepaalde mentale rust. Een rust die ik eigenlijk niet zo heel goed kan uitleggen. Misschien is het de rust om gewoon even met elkaar te zijn? Echt even te zijn, in het moment, met jezelf en met elkaar. De rust om te reflecteren en om je te bezinnen. Op je leven, de mensen om je heen en natuurlijk je geloof.

Tegelijkertijd realiseer ik me dat deze rust en bezinning, in deze periode van het jaar, voor heel veel mensen ook een hele moeilijke tijd is. December, en Kerstmis specifiek, is bij uitstek een moment waarop we ons realiseren wie we missen in ons leven. Of je er nu zelf voor hebt gekozen om van deze mensen gescheiden te zijn of niet. En of ze al lang geleden uit ons leven zijn verdwenen of nog maar pas, in deze periode van het jaar kan het allemaal even zwaar zijn. Dat is dan misschien de minder prettige kant van het even stil gaan staan en tot rust komen. Ook de wat moeilijkere en zwaardere gevoelens halen je in.

Ik hoop dat we allemaal de kans en de ruimte pakken om ons hiervan bewust te zijn. Juist nu, nu onze eigen omgeving en wereld weer terug op slot is. Nu het weer spannend is hoe het er in het komende jaar uit gaat zien. Nu het afvragen is wie er kunnen en mogen kome en hoeveel mensen we mogen uitnodigen. Juist nu is het ontzettend belangrijk om je blik te focussen op de mooie kanten van deze tijd van het jaar. Maar het is minstens zo belangrijk om bewust te blijven van de mensen om je heen. Kijk naar de mensen die je dierbaar zijn en die je vaak ziet, maar ook zeker naar de mensen die je minder vaak of niet ziet. En die misschien eenzaam zouden kunnen zijn. Laat weten dat je aan ze denkt, stuur een kaartje of berichtje. Ga op een ander moment toch even langs. Bel elkaar op. Laat zien dat je er (op afstand) bent. Kerstmis is, in mijn beleving, het beste moment om ons te richten op elkaar, om elkaar uit te nodigen om echt even samen te zijn. Om samen even stil te staan en met elkaar in het moment te zijn. Het moment om elkaars lichtpuntje te zijn. Het moment om de komst van Jezus met elkaar te vieren, om Gods aanwezigheid om ons heen te voelen en te ervaren. Om wanneer de Goedheiligman vertrokken is en alle kaarsjes op de Adventskrans branden, echt even Kerstmis te vieren. Warm, gezellig, samen en in het moment. Heerlijk! Ik kijk er al naar uit! Alvast een Zalig kerstfeest voor iedereen!

 

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord