Mijn ontmoeting met Paus Benedictus XVI

Afgelopen zaterdag is emeritus Paus Benedictus XVI overleden. Ik heb één keer het voorrecht gehad hem persoonlijk te ontmoeten, dat was in 2010 toen we tijdens de Goede Week met een groep in Rome waren. Ik was uitgenodigd om na de woensdagaudientie een korte persoonlijke ontmoeting met hem te hebben.

 

Ik weet nog dat ik ongeveer een halve minuut de tijd had om iets te zeggen, ik had het van tevoren geoefend. Ik vertelde hem dat we met een groep uit Nederland kwamen, dat het een oecumenische groep was met een aantal mensen van andere christelijke denominaties. Verder vertelde ik hem dat ik bezig was met het thema van geloof en wetenschap. Het viel me op dat hij een rustige, nederige, en aandachtige houding aannam om naar me te luisteren. Toen ik sprak over geloof en wetenschap antwoordde hij: “Geloof en wetenschap, belangrijk!”  Voor iemand met zulke sterke wortels in de academische wereld als hij, was dat natuurlijk een te verwachten opmerking. Al met al was ik erg blij met onze ontmoeting.

Verder heb ik van Benedictus XVI altijd zijn boeken en preken erg gewaardeerd. In zijn vroege autobiografie  vertelt hij dat hij als jonge priester merkte dat meer mensen kwamen naar de Heilige Mis voor kinderen, omdat ze de preek daar beter konden volgen. Sindsdien heeft hij eraan gewerkt om zijn diepe inzichten heel toegankelijk op te schrijven. En dat is hem gelukt. Vooral zijn boeken over Jezus zijn heel inspirerend. Maar ook zijn inleiding tot het christendom (meer intellectueel) en het interview Zout der aarde (toegankelijker) zijn erg het lezen waard.

Benedictus XVI rust in vrede!

 

Geef een antwoord