Persoonlijk leiderschap tijdens een pandemie

Door: Jenna 

Laat ik mij eerst even voorstellen. Ik heet Jenna, ik ben negentien jaar en afkomstig uit Dordrecht. Ik zit in het tweede jaar van de opleiding European Studies op de Haagse Hogeschool. In dit artikel wil ik jullie vertellen over het leiderschapsymposium dat ik heb bijgewoond.

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in persoonlijk leiderschap. Dit komt omdat ik niet altijd het gevoel heb dat ik “in control” ben, terwijl ik dat wel heel graag zou willen. Voorbeelden hiervan zijn het afzeggen van een bezoekje aan de sportschool, het onnodig opeten van een reep chocola of het kijken van een Netflix-aflevering voordat ik aan mijn huiswerk begin. Dit zijn allemaal dingen die ik graag zou willen veranderen, en daarom dacht ik dat dit symposium nuttig voor mij zou zijn.

Dit bleek inderdaad zo te zijn. De sprekers waren erg inspirerend en lieten de verschillende kanten zien van persoonlijk leiderschap. Alles werd behandeld: van voorbeelden van grote leiders tot het beantwoorden van de vraag “Wie ben ik?”. Ook het leren maken van kleine, blijvende verandering en het toepassen van persoonlijk leiderschap in de realiteit kwam aan bod. Momenteel probeer ik deze lessen toe te passen op mijn eigen dagelijkse routine door mezelf en anderen de juiste vragen te stellen en te kijken wat mij tegenhoudt. Ook wil ik me minder laten beïnvloeden door het negatieve stemmetje in mijn hoofd. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat ik gezonder probeer te eten en meer probeer te sporten, maar ik ben ook echt begonnen met nadenken over wie en wat mij tegenhoudt en hoe ik dit kan veranderen. Verder probeer ik uit te zoeken wie ik ben en wat ik zou willen door mijzelf een hoop vragen te stellen.

Tijdens de coronapandemie is het in het bijzonder belangrijk om persoonlijk leiderschap te beoefenen. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat we geleid worden door een regering. Maar zij zorgen er niet voor dat je gelukkig bent; dat ben jij zelf. Misschien kan je momenteel geen goede leider op het sportveld zijn, en dat is erg rot. Ik weet dat dat voelt alsof je stil staat en dat je jezelf niet kan ontwikkelen, nu er zo veel dingen niet mogen. Je kan niet op avontuur gaan of jezelf in een nieuwe sociale situatie storten. Echter is deze pandemie ook een kans voor jou en mij om te kijken naar antwoorden die er al lang zijn en om een plan te maken om de persoon te worden die je graag wil zijn.

Mijn advies is om goed naar je eigen woorden te kijken, omdat deze in stilte worden ingeslikt, maar waarvan de giftige reactie pas later plaatsvindt. Probeer van bovenaf, van binnenuit of vanuit enig ander perspectief te kijken om antwoorden te vinden. Kijk naar jezelf, zie moeilijkheden als gebeurtenissen die je leren ermee om te gaan. En begin te kijken naar je doelen in plaats van veiligheid te zoeken. Pas als je begint te groeien, kom je af van je angsten en vooroordelen. De huidige situatie is verre van ideaal. Ondanks dat is het misschien nu juist wel de tijd om jezelf en andere mensen te leiden tijdens deze pandemie. Probeer je vrienden de goede vragen te stellen, als ze niet goed in hun vel zitten, communiceer met je ouders, als je je niet goed voelt of na negenen thuis opgesloten zit en doe kleine dingen om jezelf en anderen zich beter te laten voelen. Ik denk dat dit is waar we een verschil kunnen maken.  

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord