Houd mij vast(en) – Buddyproject in de vastentijd ervaring Ray
Door: Ray
Mijn naam is Ray en ben 26 jaar oud. Ik kom uit Tilburg en werk als process engineer. Daarnaast werk ik als verkoper/model bij Suitsupply in het weekend. Ik doe mee met het buddyproject voor de 40 dagentijd .
- Hoe ziet jouw buddyproject eruit? Welke challenges heb je?
Dankzij een vriendin ben ik in geïnformeerd over de 40 dagen challenge. Omdat ik heel erg graag nieuwe dingen probeer, en vooral om mezelf (en de wereld) te verbeteren, werd ik hier meteen enthousiast over. Ik heb meteen gezegd dat ik wil deelnemen aan de challenge. Nu de 40 dagen bijna voorbij zijn ben ik toch blij dat ik eraan heb meegedaan. De challenges die ik heb gekozen zijn: één keer per week geen vlees eten, reduceren van onproductief telefoon gebruik (schermtijd), fastfood reduceren naar één keer per week.
2. Waarom heb je die gekozen om aan te werken?
De keuze voor deze drie challenges waren als volgt: ik eet soms wel 3 keer per dag een maaltijd met vlees. Na het proberen van een maaltijd dat vleesvervangers bevat, realiseerde ik dat ik bijna geen verschil proefde. En dat we ook zonder vlees kunnen of in ieder geval niet elke dag nodig hebben. Ik zal op korte termijn geen vegetariër worden, maar om de gewoonte van één keer in de week geen vlees te eten vind ik een goede balans. Verder zit ik volgens de ‘schermtijd’ app vaak onproductief op mijn telefoon. Dit het ik geprobeerd te reduceren van 6 uur gemiddeld per dag, naar 4-5 uur gemiddeld per dag. Daarnaast at ik de laatste tijd veel fastfood, ik merkte aan mijn lichaam dat het geen goed gevoel gaf. Dit heb ik van gemiddeld 3-4 keer per week gereduceerd naar één keer per week. En als ik zeg één keer per week dan bedoel ik ook maar één maaltijd per week en niet heel de dag ongezond eten.
3. Vasten komt meestal voor bij religies. Waar denk je dat vasten over gaat? Wat weet je ervan?
Ik denk dat vasten gaat over het zelf ervaren van minder of geen middelen, wat van alles kan zijn van eten tot het gebruik van socialmedia. Dit laat ook zien hoe het is om minder te hebben en om bescheiden te leven.
4. Tot welke inzichten ben je tot nu gekomen en hoe? Of is er niet zoveel veranderd?
De inzichten waar ik tot ben gekomen is dat ik met één dag in de week fastfood, en een vega-dagje nog steeds kan genieten van eten. Het inzicht over het bescheiden leven heb ik zelf ervaren tijdens het verblijf in Thailand voor mijn studie. Daar zag ik ook dat er veel mensen zijn met minder en nog steeds gelukkig zijn. Zelf was mijn leven daar ook erg anders en meer bescheiden, dit heeft mijn ogen geopend. Wij worden te snel verwend hier in Nederland en dat kan voor velen een valkuil zijn.
5. Hoe is het om samen met iemand anders aan je doelen te werken door het erover te hebben?
Super leuk, het is motiverend als je samen met iemand aan je doelen kan werken. Je kunt het vergelijken als samen voltooien van een project of samen naar de sportschool gaan om te trainen. Je motiveert elkaar en pusht elkaar steeds verder.
6. Hoe vind jij jouw rol in de maatschappij? Hoe zou je deze beschrijven?
Ik probeer wel een bijdragen te leveren aan de maatschappij. Niet alleen door te leven volgens mijn eigen normen en waarden maar ook bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Ik doe al een jaar lang vrijwilligers werk bij de buurtpreventie van de gemeente Tilburg. Hierbij dragen wij bij aan een veilige en schone woonwijk.
7. Hoe kom jij tot jezelf? Hoe helpt vasten daar wel of niet bij?
Ik kom het beste tot mezelf door alleen te zijn en de rust te nemen. Weg van alle drukte en verplichtingen. Vasten draagt daar bij door bijvoorbeeld minder op mijn telefoon te zitten als ik alleen ben.
8. Wat was voor jouw een soort ‘woestijntijd’ in jouw leven? Hoe ben je daar uit gekomen? Of zit je daar nog in? (Vraag aan Giang naar het verhaal over 40 dagen in de woestijn)
Dat was het half jaar dat ik in Thailand woonde voor mijn studie. De eerste weken had ik het moeilijk met wennen aan het nieuwe leven met minder. Uiteindelijk heb ik de situatie geaccepteerd en er het beste van gemaakt. Ik heb er de beste tijd van mijn studie van gemaakt. Een onvergetelijke ervaring.
9.Zie jij strijd in de wereld? En hoe wel of niet?
Ja er is heel veel strijd in de wereld. Situaties dat tegenstrijdig van elkaar zijn. Zo zie je bijvoorbeeld dat er mensen zijn die het minder hebben en mensen die het beter hebben in verschillende landen, dit kan niet alleen met geld en middelen te maken hebben maar ook met geluk en tijd. Daarnaast zie je ook dat er landen zijn waar de covid maatregelen effectief zijn (bepaalde landen van Azië zijn daar een voorbeeld van). Terwijl het hier in Nederland (en Europa) lang niet zo goed gaat.
10. Zou je het aan anderen aanraden of afraden om mee te doen met een buddyproject challenge voor de vastentijd?
Ja, ik zou aanraden om dit samen met een buddy te doen. Het is niet alleen goed voor de achterliggende religieuze gedachte. Maar ook goed voor jezelf en je gewoontes.
Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina