Ik hou van mij- Liefs Laura

Door: Laura Hagen

Ik ben absoluut niet muzikaal maar wel een grote fan van muziek. Het is dan vast ook niet verwonderlijk dat ik ook een groot fan ben van het programma ‘Beste Zangers’ van de AVROTROS. Ik kijk al vele seizoenen met veel plezier naar dit programma en veel van de liedjes belanden in mijn lijst met favoriete nummers. In het afgelopen seizoen (2020) zong zangeres Tabitha het nummer ‘Ik hou van mij’ voor Miss Montreal (origineel van Harrie Jekkers). De uitvoering van dit nummer door Tabitha vond ik erg mooi en heeft me aan het denken gezet.

De kern van het nummer is dat je eerst van jezelf moet houden, voordat je op een goede manier van een ander kunt houden. Je zou het kunnen zien als een oproep voor zelfliefde. Houden van wie je bent lijkt gemakkelijk, maar is dat in de praktijk vaak niet. Dat is ook wel te zien aan alle boeken en websites met tips over dit onderwerp. Het vinden van de juiste hoeveelheid zelfliefde vormt de eerste uitdaging. Heb je er namelijk te veel van dan loop je het risico arrogant en egoïstisch te worden. Maar heb je te weinig zelfliefde dan loop je het risico dat je over je heen laat lopen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Anderen kunnen je gemakkelijk op deze extremen wijzen. Maar wat de juiste hoeveelheid of balans is, dat kunnen ze je vaak niet vertellen. Uiteindelijk bepaal je zelf wat de juiste hoeveelheid zelfliefde is, maar dat maakt het tegelijkertijd ook zo moeilijk.

De tweede uitdaging zit hem in het proces. Zelfliefde is niet iets wat van de ene op de andere dag ontstaat (zou dat niet mooi zijn!). Het is een proces met pieken en dalen. Op de momenten dat je goede eigenschappen op de voorgrond staan, is het makkelijker om van jezelf te houden dan op de momenten dat je minder goede eigenschappen naar voren komen. Maar ook andere factoren zijn van belang. Wakker worden met een positieve gemoedstoestand op een zonnige, warme dag maakt het waarschijnlijk makkelijker om op een positieve manier naar jezelf te kijken dan wanneer je chagrijnig bent en het regent. Ook andere invloeden vanuit je omgeving kunnen van belang zijn op het proces dat je doorloopt.

De derde, en misschien wel belangrijkste en moeilijkste, uitdaging zit hem in het feit of je vindt dat je het verdient. Vaak komt het voor dat we strenger en harder zijn voor onszelf dan anderen. Fouten van anderen vergeven we gemakkelijker dan onze eigen fouten. We zijn vaak geduldiger en liever tegenover anderen dan tegenover onszelf. We geven anderen meer complimenten en we vragen zelf liever niet om hulp, terwijl we het helemaal niet erg of vreemd vinden wanneer anderen ons om hulp vragen. Dat alles zorgt ervoor dat we al snel kunnen denken dat we het niet verdienen dat er van ons gehouden wordt, door anderen of door onszelf. En volgens mij is dat het moeilijkste om te veranderen omdat deze gedachten en gevoelens heel diep verankerd kunnen zitten in wie je bent als persoon.

Het vraagt veel moed, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen om aan deze diepgewortelde overtuigingen te werken. Maar tegelijkertijd is het ook het belangrijkste om aan te werken. Het is namelijk niet waar dat we het niet waard zijn om van gehouden te worden. We verdienen deze liefde, van elkaar en van onszelf. God is daarin ons belangrijkste voorbeeld. Hij houdt van ons, met onze goede en minder goede kanten. Hij vergeeft onze fouten en heeft ons lief. Laten we dat als voorbeeld nemen! Niet alleen als voorbeeld om elkaar lief te hebben zoals de Heer ons liefheeft maar ook om onszelf lief te hebben. Om onszelf te accepteren met al onze positieve en negatieve kanten.

Uiteindelijk is jezelf liefhebben niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Ik geloof dat zelfliefde ons de kans biedt om eerlijke, evenwichtige en liefdevolle mensen te worden. Het geeft ons de mogelijkheid om de liefde van anderen te ontvangen, je straalt meer liefde uit en kunt de liefde op die manier verspreiden. En uiteindelijk helpt zelfliefde ons ook om liefdevoller te zijn voor elkaar en de mensen om ons heen. Of, zoals Tabitha zong: “Want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars als hij ‘ik houd van jou’ tegen een ander zegt’.

bron: www.wisewomen.be

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

 

Geef een antwoord