The Passion
Door: Laura Hagen
Of je er nou een fan van bent of niet, sinds 2011 is The Passion een terugkerend muzikaal evenement op de televisie. Op Witte Donderdag kruipen een aantal bekende Nederlanders in de rol van Bijbelse figuren om, door middel van muziek, het verhaal van Pasen te vertellen. Dit jaar met Freek Bartels als Jezus, Trijntje Oosterhuis als Maria, Rob Dekay als Judas, Leo Alkemade als Petrus, Tygo Gernandt als Pilatus en Humberto Tan als de verteller.
Dit jaar werd The Passion uitgezonden vanuit Roermond. Vanwege corona niet op de manier die we gewend zijn. Geen hordes bezoekers en geen processie van mensen die meelopen voor dierbaren of voor zichzelf. Maar net als eerdere jaren wel met een online processie, bemoedigende en inspirerende berichten en een belangrijk thema: “ik ben er voor jou”. Daarnaast werd er dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van Nederlandse vertalingen van Engelse nummers, een verandering die denk ik veel nieuwe mogelijkheden met zich mee kan brengen.
Ik wil in dit artikel niet zozeer ingaan op de daadwerkelijke uitvoering van The Passion van dit jaar. Of je de muziek nu wel of niet goed vond, of de cast nu wel of niet goed is gekozen laat ik aan jullie zelf over. Wat ik wel graag even wil benoemen, is het feit dat er toch een duidelijke onderscheid lijkt te staan over het programma.
Wanneer het over The Passion gaat, lijkt het meestal zo te zijn dat je het wel of niet leuk vindt. Een middenweg lijkt er eigenlijk niet te zijn. Ik kan de kritiek die het programma krijgt wel volgen. En ik kan ook wel begrijpen dat misschien niet iedereen altijd even gelukkig is met deze invulling van het verhaal van Pasen. Aan de andere kant vind ik het ook jammer om dit te horen. In een samenleving waarin geloof voor veel Nederlanders een minder belangrijke plek in hun leven inneemt, kan een programma als The Passion wel een mooie manier zijn om de boodschap van Pasen onder de aandacht te brengen en mensen onderling te verbinden. Misschien niet op de wijze die je graag zou willen, maar de boodschap wordt niettemin wel vertelt en – nog belangrijker – gehoord. De dood is niet het einde en God overwint. Het verhaal van Pasen en dan voor iedereen!
Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina