Blik op de WJD! – Deel 1

In Blik op de WJD kijken we naar de beleving van de Wereldjongerendagen 2023 door de ogen van Michel en Linda. In hun terugblik op het grootste festival ter wereld hopen ze je iets van hun enthousiasme te kunnen meegeven en ook een realistisch beeld te maken: hoe is het nou écht om bij dit evenement te zijn? Vandaag nemen ze je mee tijdens het eerste deel van de reis. 

Hoewel Linda al twee keer eerder een WJD had meegemaakt, was het voor Michel de eerste keer dat hij naar de Wereldjongerendagen zou gaan. Hier had hij zich al lang op verheugd, want eigenlijk wilde hij in 2016 al naar Krakau, maar dat was niet gelukt. Nu was het dan eindelijk zover! Na het overwegen met welke reis hij mee zou gaan (woonplaats Almelo valt onder het Aartsbisdom), schreven Linda en Michel zich als allereerste pelgrims in voor de reis van bisdom Haarlem-Amsterdam, tijdens de presentatiemiddag waarbij het reisprogramma bekend werd gemaakt. Een flink aantal maanden verder staan we op een koud en regenachtig stationnetje Amsterdam Sloterdijk. Hier maken honderd pelgrims uit alle delen van het bisdom zich gereed om in te stappen in de twee bussen die hen uiteindelijk naar een van de mooiste ervaringen in hun katholieke leven zullen brengen. Zo ook Michel en Linda, die de Wereldjongerendagen echter niet alleen in aparte deelgroepen, maar zelfs in aparte bussen zullen beleven. Het mag de pret niet drukken, want de eerste stop van deze reis betreft de hoofdstad van Frankrijk!

Na een urenlange busreis, waarbij diverse activiteiten worden ondernomen om elkaar beter te leren kennen, komen de pelgrims aan bij het gastenverblijf van de Sacre Coeur. Hier worden we, na een lange wachttijd, verdeeld over het doolhof-achtige gangenstelsel waaraan de slaapkamers liggen. Gelukkig staan er bedden en mogen onze matjes nog even opgerold blijven. Ook krijgen we even de tijd om de kerk te bezoeken. De trappen bij de hoofdingang bieden ons een uitzicht vanaf de Montmartre over heel Parijs.

 

De Sacre Coeur wordt vanwege de permanente uitstelling van het Allerheiligste ook wel het tabernakel van de stad genoemd. Zelfs ’s nachts vindt er aanbidding plaats! Ook Michels kamergenootje Michael besluit, als een van de velen, zijn nachtelijke uurtjes door te brengen met de Heer. Als we in de ochtend de H. Mis vieren mogen Linda en Michel misdienen en de beroemde sacristie van de Sacre Coeur bezoeken. Een waar hoogtepunt tijdens deze eerste halte van onze reis!

 

Als vlak voor vertrek ook nog enkele bekende gezichten worden gespot (bonjour, Isabeau en Marijn!), voelen alle pelgrims zich dan ook voldoende opgeladen om de lange reis naar het zuiden van Frankrijk te ondernemen, waarbij onderweg zelfs nog even wordt gestopt voor een groet en gebed aan het graf van een van de ons bekendere heiligen: Sint Maarten! Deze patroon van Utrecht (en zovele steden meer) is officieel bekend onder de naam Martinus van Tours, de stad waar hij bisschop werd en dan ook begraven ligt.

 

De volgende keer in Blik op de WJD!

In Tours stapten we opgewekt in de bus voor het volgende deel van de reis. Opgewekt, want we wisten nog niet wat ons bij de volgende halte te wachten stond… Wil je weten welke nare verrassing ons te wachten stond in het zuiden van Frankrijk? Lees deel 2 van ons reisverslag! 

 

Geef een antwoord