Column Chiara: Ik en het milieu

Door: Chiara

Hallo, ik ben Chiara, ben 12 jaar en zit in de 1e klas van de MAVO. Mij werd de vraag gesteld om een stukje te schrijven over duurzaamheid.

Maar wat is duurzaamheid?. Ik ben maar even gaan googlen. Duurzaamheid is, zoals ik het zie; zo leven dat we de aarde niet uitputten en niet onnodig vervuilen. Dus eigenlijk leven met zorg voor het milieu. Dat is bij ons thuis al de gewoonte.

Voor mij is het normaal om het afval te scheiden. We hebben 4 kliko’s ( restafval, GFT, papier en PMD*) in de tuin staan en het glas wordt naar de glasbak gebracht. Ook brengen we het oude textiel naar de de textielbak.Bovendien doet mijn moeder zo de boodschappen dat we nooit eten hoeven weg te gooien, maar dat we wel genoeg in huis hebben. En is het toch te veel, dan doet mama het in een bakje en is dat de lunch voor mijn vader. We eten ongeveer 4x per week vegetarisch dat is lekker maar schijnt ook heel duurzaam te zijn. Ook met kleding proberen we milieubewust om te gaan. We hebben voldoende, maar geen kasten vol. Ik heb ook veel kleding van een oudere vriendin overgenomen, die voor haar te klein waren

Verder zijn we zuinig met water en energie. We hebben geleerd van onze ouders om niet overal maar de lichten aan te laten. Wanneer we het koud hebben gaat niet de verwarming hoger maar trekken we een vest aan. En op het dak liggen zonnepanelen.  Als we douchen laten we niet onnodig het water lopen en we douchen niet te lang! En dan hebben we nog het vervoer. We doen zo veel mogelijk op de fiets! We hebben wel een auto maar die wordt alleen gebruikt als we verder dan 15 km weggaan, of als het regent en we moeten naar de kerk of ergens anders heen. Op de fiets naar school trekken we gewoon een regenpak aan,want mijn vader wil ons dan niet brengen.

Ik vind dat iedereen goed moet nadenken over wat ze doen.Als je leuke kleren ziet bedenk dan eerst of je het echt nodig hebt, of al genoeg hebt. Ook hoef je niet altijd het nieuwste van het nieuwste te hebben. Misschien wil je je slaapkamer opnieuw inrichten. Kijk dan bij de kringloopwinkel naar meubeltjes die je leuk kunt opknappen… Dan ben je nog origineel ook. Volwassenen moeten ook goed nadenken over de keuzes die ze maken. Daarbij moeten ze hun kinderen het goede voorbeeld geven in milieubewust leven.

Ik denk dat het dan met de toekomst van de aarde wel meevalt. We moeten ons misschien aan gaan passen aan een ander klimaat, maar dat de aarde vergaat lijkt mij niet. Maar dat wil dus niet zeggen dat we niets moeten doen!

 

*plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons

 

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord