Duurzame gezondheid: leven met ziekte

Door: Alexandra

Alexandra (26) heeft de ziekte van Crohn en heeft dagelijks te maken met uitdagingen op het vlak gezondheid. Hierdoor probeert zij uiterst bewust bezig te zijn met gezond leven.

Als mens zijnde willen wij allemaal zo lang mogelijk blijven leven en hopen wij dit te mogen doen in goede gezondheid. Gezond oud worden en gezond zijn is niet zo vanzelfsprekend als soms gedacht wordt. Dit weet ik zelf maar al te goed, want ik heb de ziekte van Crohn. Dit heeft een flinke impact op mijn leven. Zo ben ik drie maal geopereerd vanwege deze ziekte en slik ik iedere dag medicatie om de ontsteking rustig te houden.

Wat is het?

Volgens de Maag Lever Darm Stichting is de ziekte van Crohn een chronische ontstekingsziekte van de darm. De ziekte van Crohn noemt men ook wel een inflammatory bowel disease (IBD). Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus.

In Nederland hebben ruim 80.000 mensen een chronische darmontsteking. De ziekte van Crohn wordt meestal ontdekt tussen 15 en 30 jaar. Het kan echter op elke leeftijd ontstaan. De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer een vijfde tot een kwart van de patiënten is jonger dan 20 jaar.

De oorzaak van de ziekte van Crohn is onbekend. Verschillende factoren spelen  een rol  in het ontstaan van de ziekte. In elk geval is er sprake van een sterke reactie van het afweersysteem. Daarom wordt de ziekte van Crohn ook wel een auto-immuunziekte genoemd (Maag Lever Darm Stichting, 2016).

Tips voor een gezond leven

Het standaard in beweging blijven en gezond eten hoort hier ook voor mij zeker bij gezond leven. Afgezaagd maar waar. Wat ik geleerd heb, is dat je zelf moet uitvinden wat jouw darmen wel en niet kunnen verdragen. Wat voor mij een groot verschil maakte, was het vermijden van melk. Melk gaf mij een opgezet en misselijk gevoel en daarnaast ging ik aan de diarree. Nu drink ik havermelk en dit gaat goed! Mocht je je soms ook zo voelen na melk of je zoekt een vervanger dan zou ik het zeker proberen! Tot slot, probeer naar je lichaam te luisteren. Ik vond dit altijd een beetje zweverig klinken en begreep het niet helemaal. Ik dacht voorheen dat ik altijd naar mijn lichaam luisterde, maar de afgelopen tijd is voor mij gebleken dat ik dat helaas toch niet helemaal deed. We zijn gewend om door te gaan als we ziek of moe zijn. ‘Nog even’ denken we dan, terwijl ons lichaam aangeeft dat we rust nodig hebben. Ik herkende die signalen niet, maar die ben ik nu aan het leren. Vaak dacht ik dat ik nog even door kon. Maar ik leer nu dat ik dan juist even rust moet houden. Lastig, want dit gaat natuurlijk niet altijd. Ook herken ik de signalen niet altijd gelijk. Maar dit is iets wat te leren valt en . Luister naar je lichaam, het zal je dankbaar zijn.

Corona

Tijdens corona lopen de dingen allemaal net even anders. Het is een onzekere tijd voor iedereen, ook voor de mensen met Crohn. Er is nog niet veel duidelijk over welke invloed corona heeft op de ziekte van Crohn, maar wel dat ik hierdoor in de risicogroep val en vatbaarder ben dan de mensen die niet in de risicogroep vallen. Hierdoor vind ik het soms lastig, spannend en een beetje eng om dingen te ondernemen buitenshuis. Nu dat de horeca gesloten is, zorgt dit voor extra spanning bij mij als ik eropuit ga. Door de Crohn moet ik namelijk met regelmaat spontaan en direct naar het toilet. Dit was al een uitdaging toen de horeca nog open was, maar nu helemaal. Daarom ga ik nu iets minder naar buiten. En als ik ga, ga ik niet te lang. Ook let ik vooraf extra op wat ik eet en eet weinig tot niets buiten de deur wanneer ik op pad ben. Als ik naar buiten ga neem ik het volgende mee om mij te beschermen:  handgel, een pakje zakdoekjes en een mondkapje. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk een deur of knop aan te raken met mijn elleboog of de mouw van mijn kleding.

Als ik iets geleerd heb van mijn ziekte en Corona, dan is het dat gezond zijn niet vanzelfsprekend is. Als mens zijnde kunnen we mentaal, maar ook fysiek ziek zijn. Een duurzame gezondheid is dus niet vanzelfsprekend. Koester je lichaam en zorg er goed voor. Zo kan je lichaam hopelijk duurzaam meegaan.

Tot slot een oproep aan de mensen die in de horeca werken en in de winkel! Mocht er iemand binnenkomen met de vraag of ze gebruik mogen maken van het toilet, want ze hebben een chronische darmziekte, help je medemens en laat diegene naar het toilet gaan!

Stay safe and healthy, liefs Alexandra

 

Link die ik gebruik het over info over Crohn:

https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/?gclid=CjwKCAiAtej9BRAvEiwA0UAWXktcBJ1dyu1RhqSnc5YPnV_Ebq4OZp2G5-XkGfUylR4pAHZ6BhIEDRoCfncQAvD_BwE

Maag Lever Darm Stichting. (2016, januari). Crohn, ziekte van Wat is het?. Geraadpleegd op 24 november 2020, van https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/wat-is-het/

 

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

 

Geef een antwoord