Dag 21: ‘happy holiday’

Deze advent doen leden van de redactie mee met de ’theezakjes adventskalender challenge’. Elke dag tot kerst wordt er een theezakje uit het doosje getrokken. De naam van de smaak van het theezakje dient als inspiratie om over kerst te praten. Vandaag de smaak ‘happy holiday’. 

 

Hoe smaakt geluk, happiness?

Ik denk zomaar dat het een complexe, gelaagde smaak is. Zoals de geur van een parfum: de topnoten zijn sterk maar vluchtig, de hartnoten vormen de kern die daaruit opbloeit, en de basisnoten zijn verbindend en duurzaam.

De filosoof Immanuel Kant vond het maar niks om je keuzes te laten afhangen van wat je gelukkig maakt. Op parfumgeur bouw je tenslotte geen huis. Bovendien, zo argumenteerde hij, is ‘geluk’ een vaag begrip dat voor niemand hetzelfde is en dat niemand zich precies kan voorstellen. Om een bijbels beeld te gebruiken: zelfs in het paradijs vindt de mens dat hij niet genoeg heeft.

In de ignatiaanse traditie (van de jezuïeten, zoals paus Franciscus) is geluk juist wel belangrijk. Hier word je uitgedaagd om stil te staan bij wat je in je leven meemaakt, en te proeven wat je gelukkig maakt. De uitdaging zit erin dat je niet alleen de vluchtige ‘topnoten’ proeft van plezier, verdriet, boosheid of angst, maar ook de ‘hartnoten’ van vrede of ontevredenheid die blijven hangen als je je eerste gevoel laat bezinken. Zo zoek je naar ‘basisnoten’ die duurzaam zijn; die jouw leven heel maken.

Misschien heeft Kerst wel te maken met die basisnoten. Smaakt geluk naar Kerst? Geluk, en Kerst, het smaakt naar meer!

Geef een antwoord