Geloof en geneeskunde

Door: Eveline

Hoi! Mijn naam is Eveline, ik ben 23 jaar oud en ik zit in het vijfde jaar van mijn studie geneeskunde. Ik heb het geluk om in de allergezelligste stad van Nederland te studeren: Nijmegen! Nijmegen heeft de grootste kroegendichtheid van Nederland en een bruisend verenigingsleven. Ik zit zelf ook bij twee verenigingen, namelijk de studentenhandbalvereniging (Ha-Stu) en de katholieke studentenvereniging (KSN). Op deze manier heb ik ontzettend leuke mensen leren kennen en goede vrienden gemaakt in mijn studententijd.

Veel mensen die ik ontmoet, zijn erg nieuwsgierig naar mijn geloof, vooral in combinatie met geneeskunde. Voor mij is het juist een ontzettend logische en fascinerende combinatie: ik heb het voorrecht om Gods schepping op een bijzondere manier te bestuderen. Mijn passie voor geneeskunde is dan ook grotendeels gebaseerd op enorme verwondering over het menselijk lichaam. De mechanismen die jou en mij in leven houden zijn zo ontzettend complex. Het is geweldig dat deze processen altijd allemaal goed gaan! Bijna altijd… Helaas gaat het namelijk ook wel eens mis. Allerlei oorzaken kunnen leiden tot een verstoring van de balans in het lichaam. Dit kan zelfs tot een ziekte leiden die je dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden.

Tijdens onze opleiding leren we dat het enorm belangrijk is om de patiënt niet te zien als een ziekte, maar als een persoon. Je hebt niet alleen maar te maken met een op te lossen defect in een lichaam, maar ook met een persoon die een eigen wil heeft, misschien wel vader of moeder is, die werk heeft en hobby’s. Samen met de patiënt probeer je als arts om goede keuzes te maken. Het geloof helpt je herinneren dat iedere mens door God geschapen is en daarom ontzettend kostbaar is. Tijdens mijn coschappen krijg ik de kans om met veel verschillende artsen mee te lopen om kennis op te doen over ziektes, diagnostiek en behandelingen, maar ook om veel patiënten te leren kennen. De dagen zijn soms lang en vermoeiend, maar je hoort zo veel bijzondere verhalen en je ontmoet zo veel mensen. Dat maakt het absoluut de moeite waard. Vaak bid ik na een dag coschap ook even voor alle patiënten die ik die dag gezien heb.

De universiteit is een plek waar wetenschap bedreven wordt. Er worden heel veel gave onderzoeken gedaan en we weten steeds meer! Veel studenten vinden dat het geloof daarom  achterhaald is of niets toevoegt aan hun eigen leven. Dat vind ik erg jammer, want het kan een enorme verrijking zijn voor je leven, als je het een kans geeft. Wees daarom ook niet bang om juist deze mooie kanten van het geloof te laten zien aan bijvoorbeeld je studiegenoten. KSN is voor mij echt een bron van inspiratie. Het is niet alleen erg gezellig, maar samen verdiepen we ons ook in het geloof. Ik moedig alle jongeren dan ook aan om andere gelovige jongeren op te zoeken, juist in je studententijd, om samen het geloof te vieren en te leven!

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord