Lianne op Fidesco-missie: “Ik voel mij hier veilig omdat ik weet dat dit Gods’ missie is.”

Na een voorbereiding, die 9 maanden geleden begon, vertrok ik op 12 september 2023 naar mijn Fidesco-missie in Cambodja. Dit Aziatisch land mag ik gedurende één jaar mijn nieuwe thuisland noemen. Ik geef Engelse les op een middelbare school in Sihanoukville. Waarom en hoe? Lees gerust verder….

Grote rijkdom

Ik ben opgevoed in een veilig en fijn Nederlands gezin. Ik heb de kans gekregen om een opleiding te volgen en ik heb een fijne sociale kring. Mijn ouders hebben mij altijd katholiek opgevoed. Na mijn tienerjaren besloot ik zelf een relatie met God aan te gaan. Ik ben Hem gaan zoeken om met Hem een mooie band op te bouwen die elke dag een stukje meer groeit. Mijn dankbaarheid voor dit alles is zo groot en die dankbaarheid wilde ik graag omzetten naar dienstbaarheid.

Fidesco-missie

Via Gemeenschap Emmanuel leerde ik de mogelijkheid kennen om op missie te gaan met Fidesco. Eén of twee jaar mij totaal inzetten voor de arme medemensen, leek mij wel wat. God is voor mij de barmhartigheid en waarheid en in Zijn genade mag ik leven. Tijdens de tijd van voorbereiding hoorde ik dat ik naar Cambodja zou worden uitgezonden. Ik werd daar erg enthousiast van en ik begon direct informatie op te zoeken. Gaandeweg merkte ik dat ik daar mijn talenten kon in zetten door Engelse les te gaan geven.

Don Bosco school

Economisch heerst er veel armoede in Cambodja. Niet iedereen heeft het geld en de mogelijkheden om naar school te gaan. De congregatie van de Salesianen van Don Bosco heeft hier onder leiding van de Nederlandse pater Johan Visser in 1991 de eerste Don Bosco school opgericht in Phnom Penh. Ondertussen is het project uitgebreid met scholen in Sihanoukville, Poipet, Battambang en Kep. Bij aankomst in Cambodja werden mijn Franse Fidesco partner Alix (24) en ik (19) ontvangen door een groep leerlingen van de school. Ze stonden met spandoeken en veel gejuich ons op te wachten. Wat een enorm warm welkom kregen we.

 

Khmer en Engels

De eerste paar weken in Cambodja waren ontzettend indrukwekkend. In het begin ben ik direct begonnen om de taal Khmer te leren. Daarnaast bracht ik wat tijd door met de studenten. Ik probeerde te spreken in mijn beste Khmer en zij in hun beste Engels. Dit zorgde natuurlijk voor grappige situaties waarbij wij veel  lachten. Na van loop van tijd groeide mijn zelfvertrouwen en startte ik ook met Engelse lesgeven.

Ik kreeg de kans om, tijdens de vakantie van de leerlingen, Cambodja wat te verkennen. Op het platteland komt het nog steeds voor dat de inwoners blanke mensen als een hogere rang zien. Dit maakte mij erg oncomfortabel. Ik ging mijn missie in met de mindset dat ik naast deze mensen wil staan en een vriendschap met hen wil aangaan. Daarentegen werd ik met voorkeur behandeld. Met veel dankbaarheid tonen, met gesprekken en hulp heb ik hen proberen te laten zien dat ik graag met ze wil leven in gelijkheid! Na een tijdje merkte ik dat zij mij begonnen te zien als vriend.

 

Dankbaarheid

Ik denk dat ik nog nooit zo dankbaar geweest ben tegenover God. Hij heeft mij al zoveel gegeven en ik ben hier pas enkele maanden. Ik heb Hem mogen danken en al mijn moeilijkheden bij Hem mogen neerleggen. Hij heeft door veel mensen heen gewerkt en dat heeft mij erg geholpen in mijn missie. Ook voel ik mij veilig omdat ik mag weten dat dit Zijn missie is en dat ik de eer heb om hier te mogen zijn. Ik mocht echt leren om dingen los te laten en dat heeft ervoor gezorgd dat ik armoede ben gaan haten en ik grote liefde voel voor de armen.

Waarom op missie?

God riep mij om op missie te gaan in Cambodja maar ook in Nederland is de armoede hoog. Ik werkte eerst in de dak- en thuislozenopvang in Roermond. Daar ontdekte ik dat je ook in Nederland Jezus in de ander kunt dienen. Maar de armen zijn niet alleen mensen die verslaafd zijn of in een ontwikkelingsland wonen. Het kunnen ook jouw naasten, familie of vrienden zijn die iets missen in hun leven. Iets kleins voor hen beginnen, kan al een grote weg voor hen openen.

Tijdens de algemene audiëntie van 7 juni 2023 sprak Paus Franciscus over de heilige Theresia van Lisieux, patrones van de missie: “Missionarissen zijn niet alleen diegenen die lange afstanden afleggen, nieuwe talen leren, goede werken doen en goed zijn in verkondigen. Een missionaris leeft als een instrument van Gods liefde waar hij of zij ook is. Missionarissen zijn degenen die alles zo doen dat door hun getuigenis, hun gebed en hun voorbede, Jezus voorbij kan komen.”

Ook jou wil ik bemoedigen om te zoeken waar God je roept om de armen te dienen, dichtbij of ver weg!

 

Lianne Christ Meer informatie of zelf op missie? Check www.fidesco.nl. Op 20 januari 2024 houdt Fidesco weer een informatiedag.

Image preview

 

 

Geef een antwoord