The Missionary School weekend 3: Breiactiviteit en Zoom-pannenkoeken

Door: Linda

Het tweede weekend van januari stond weer in het teken van The Missionary School. Dit keer online met elkaar en niet in het vredige klooster in Heiloo. Toch was het zeer geslaagd!

Dag 1 (Domino’s pizza, jong-en oudkloof, Codenames)

Het was vrijdagavond. Gelijk na werk zou ik aanschuiven bij het online diner. Wat had ik een pech! Mijn PostNL pakketje had al twee keer vertraging opgelopen. Dit zou mijn voedseloverlevingspakket voor het weekend zijn. Maar tot mijn grote verrassing hoorde ik de bel en deed mijn huisgenootje open om vervolgens een blije pizzacoureur voor de deur aan te treffen met een lekkere pizza van Domino’s (en laat Domino’s nou net toevallig een katholieke oprichter hebben 😉 )

Niet lang daarna gingen we van start met de drie feedbackrondes van de start-up projecten. Alle deelnemers werd verzocht twee mensen uit te nodigen om hun licht te laten schijnen op de ideeën. . Mijn ‘uitverkorenen’ waren Maartje en Manouk. Het project van mij, Valentina en Gerbrich staat in het teken van ontmoeting tussen oud en jong vanwege de kloof tussen deze twee uitersten. Dit is onder andere te zien in de kerk. Met het project de Huiskamer willen wij ‘de kloof dichten’ door het organiseren van verschillende (arbeidsintensieve) handwerkactiviteiten zoals breien en haken, met ondertussen een waardevol en boeiend gesprek tussen jong en oud. Waarbij jongeren leren van ouderen… en ouderen leren van jongeren.

Tijdens de feedbackronde van project de Huiskamer kwam de kritische noot dat dit project vooral vrouwen zou aantrekken. Vanuit het publiek werd gepleit voor een breder scala aan activiteiten zoals samen kunstschilderen. Wat ziet jong? Wat ziet oud? Hierop gaf de projectleider als antwoord dat de uiteindelijke keuze bij de jongeren ligt. En dat is zo! (Breien blijkt blijkbaar hartstikke hip te zijn en je kunt ook om bomen heen breien als teken van steun voor het klimaat).

De avond sloten we af met een interactief online spel genaamd Codenames.

Dag 2 (Davidsster, Youtube-mis, virtuele appeltaart en spookhuis)

We konden twee uur later opstaan dan tijdens een normaal TMS-weekend. Tijdens de vorige weekenden begon het programma rond 7.00u ’s ochtend met gebed en zang. Nu was je deze eerste twee uren zelf verantwoordelijk voor je ‘geestelijke voeding’. Dag 2 zou in het teken van Bijbelstudie staan. De thema’s exodus en de eerste koningen van het oude testament stonden centraal. De ochtend werd geleid door pastoor Teun. Het was een intensieve scholing waarbij sommige onderdelen mij bekend voorkwamen. Een vraag die verder in mij op kwam was waar de Davidsster vandaan kwam, toen het over koning David ging. Pastoor Teun moest het ook even opzoeken en een van de deelnemers kwam uiteindelijk met een internetlink.

Tussendoor vond ook nog eens de Heilige Mis plaats via Youtube, geleid door pastoor Teun vanuit de Bavokerk in Haarlem. Eerlijk gezegd kon ik mij niet altijd even goed concentreren, maar desalniettemin deed ik mijn stinkende best.

Voor het meer recreatieve en ontspanningsgedeelte  – en ook nog vooral sociale gedeelte- stond het bakken van een appeltaart in de planning. Maar ik kon hier niet aan deelnemen omdat ik mijn PostNL pakket nog niet had. Ik koos voor pannenkoeken en liet deze ook even in de camera zien. De appeltaarten zagen er overigens verrukkelijk uit!

Toch kwam het ‘elkaar beter leren kennen’ gepaard met de diepere vragen aan het einde van de avond. In mijn spelletjeskast heb ik het spel ‘Ice Breakers’ liggen en daarmee ben ik altijd voorbereid op zulke vragenrondjes. Een van de vragen was of je in een spookhuis zou durven te slapen. Dat durfde niet iedereen…

Dag 3 (onverwachts bezoek, heiligheid, Truus en een op een gebed)

Ook aan een Missionary School weekend komt een eind. Deze dag begon het officiële programma pas om 12.30 uur en moest je zelf naar de kerk gaan of een online mis volgen. Dit heb ik helemaal niet kunnen doen omdat totaal onverwachts een goede vriendin langs kwam die meende vandaag met mij te hebben afgesproken. Daarnaast was ook mijn oudoom op bezoek gekomen.

Broeder Johannes Pio gaf vervolgens een presentatie over Heiligheid. Van de presentatie is mij voornamelijk bijgebleven dat iedereen ‘heilig’ kan zijn maar niet per se een heiligenverklaring krijgt. Ook de start-up projecten kwamen weer aan bod. Marion deelde haar kennis en expertise en theoretische modellen om in te gaan op de definiëring van het project. Een van de opdrachten was om een persona, een fictief persoon op wie je  je project richt, te creëren. Voor ons project hebben we de persona Truus. Wie Truus is? Hou TMS in de gaten!

Het weekend werd afgesloten met één op één gebed. Je werd in break out rooms geplaatst om elkaar te vragen waarvoor je gebed nodig hebt. Dat was een passende en alles overkoepelende afsluiting.

Tot de volgende keer!

Kijk voor meer informatie op www.themissionaryschool.nl

Heb je interesse in The Missionary School, wil je wellicht meedoen aan een volgende editie? Kijk op www.themissionaryschool.nl en/of stel vragen via app of belcontact via 06-23436049.

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze FB-pagina

Geef een antwoord