Getuigenis Dominique

Door: Dominique

Ik ben Dominique, bijna 22 jaar oud en ik kom uit Den Haag. Wij zijn thuis met 9 personen, waarvan 2 broertjes, 4 zusjes, mijn ouders en ik (ik ben de oudste).

Wat studeer je? En waarom heb je hiervoor gekozen?

“Ik mag dit jaar afstuderen als Social Worker-jeugd en daarna hoop ik aan een nieuwe opleiding te beginnen. Het is altijd een beetje spannend als je een grote stap kunt afronden en daarmee de echte wereld in gaat. Vier jaar geleden koos ik voor deze opleiding, omdat ik graag mensen om mij heen wil(de) helpen. Ik help mensen graag door praktisch met ze aan de slag te gaan, zoals met een creatieve opdracht of een analyse, en daaruit een verandering of verbetering  te zien komen. Halverwege de opleiding konden wij ons specialiseren door een bepaalde richting uit te kiezen. Ik koos voor Jeugd, een pittig profiel dat vaak gaat over kindermishandeling, huiselijk geweld en kinderrechten.  Ik wilde mijn stem laten horen en bij het allereerste begin beginnen. Een kind staat nog zo aan het begin van zijn/haar leven. Die moet toch goed kunnen opgroeien en ontwikkelen!?”

 Waar geloof je in?

“Ik vind het lastig om mij 100% gelovig te noemen, omdat er ook nog zoveel vragen en twijfels in mijn hoofd zitten. Maar ik ben Rooms-Katholiek opgevoed en daar sta ik nog steeds voor 99% in. Het idee dat ik een Hemelse Vader heb, waar ik altijd kan aankloppen en waar ik de leuke en minder leuke dingen mee kan delen zonder een oordeel te krijgen, maakt mij heel erg blij!”

Wat was een belangrijk keerpunt in je leven? Waarom?

“Oeh, een belangrijk keerpunt.. Goede vraag! Ik denk dat dat het moment was na een hele vervelende ‘donkere’ periode. Ik heb een tijdje niet zo goed in mijn vel gezeten, waarbij ik aan alles en iedereen begon te twijfelen. Niet alleen aan de mensen om mij heen of het geloof, maar vooral aan mijzelf. Ik bleef dat jaar ook nog eens zitten, waardoor ik geen eindexamen kon doen. Het was een hele vreemde tijd en het heeft toen ook echt even geduurd voordat ik alles weer een beetje onder controle had. Gelukkig had  en heb ik heel veel lieve mensen om mij heen die mij steunde en er altijd voor mij waren en nog steeds zijn. Zonder het doorzettingsvermogen van deze mensen en alle liefde die ik kreeg, weet ik niet hoe ik eruit was gekomen. Deze tijd heeft me echt aan het denken gezet en hierdoor ben ik de mensen rondom mij nog meer gaan koesteren. Ook op het gebied van geloof ben ik me meer gaan focussen. Ik wilde nóg meer leren en probeerde dit op mijn eigen manier te doen.”

Je kan goed tekenen. Wat vind je het leukste om te tekenen?

“Dankjewel! Een beetje uit de hand gelopen hobby, haha! Ik teken het liefste op mijn tablet. Het fijne daaraan is dat je een fout kan maken. Je hoeft dan niet je hele tekening weg te gooien. Je drukt gewoon op Backspace en tekent het opnieuw. Heerlijk! Ik kan uren bezig zijn met het tekenen van de Heilige familie, heiligen of samengebrachte ideeën zoals Jezus die met een kind danst of moeder Maria die met een kind knuffelt. Als het resultaat is zoals bedacht geeft me dat echt een goed gevoel!”

Hoe zet jij dit talent in met betrekking tot je geloof?

“Zoals hierboven al gezegd teken ik veel plaatjes die in verband staan met mijn geloof. Deze tekeningen deel ik graag met anderen en soms plaats ik er nog een inspirerende tekst bij. Ook heb ik al diverse logo’s mogen ontwerpen voor het Bisdom Haarlem-Amsterdam. Het allergaafste wat ik tot nu toe met mijn talent heb gedaan, is het uitgeven van een Christelijk boek voor kinderen. Daar ben ik ook wel heel erg trots op!”

Veel jongeren weten niet goed wat ze willen, hoe kunnen jongeren daar achter komen volgens jou?

“Weten wat je wil is iets lastigs. Soms weet je niet of je het wilt, totdat je het gedaan hebt. Ik denk altijd maar zo: kijk welke opties er zijn. Wat spreekt je aan? Waar krijg je een goed gevoel bij? Als dat meerdere opties zijn ga ik altijd heel veel informatie opzoeken en kijken of ik een keer mee kan kijken of een voorbeeld kan vinden. Als je er dan nog een goed gevoel over hebt denk ik, waarom niet? Bij mij hielp het ook om er voor te bidden. Als je heel erg graag wilt weten wat de volgende stap is, bid ervoor! Ik kreeg vaak een antwoord. Niet altijd door God die direct iets tegen mij zei, maar door God die sprak door andere mensen heen. Er ligt een mooie weg voor je klaar en God zal die op zijn tijd aan jou bekend maken! <3 

 Hoe heeft de coronacrisis jouw leven nu beïnvloed?

“De coronacrisis heeft mijn leven zeker beïnvloed. Zoals ik al eerder zei mag ik dit jaar afstuderen, maar ik heb het idee dat ik heel veel kennis mis. De manier van online lesgeven is niet zo aan mij besteed. Persoonlijk ben ik meer gaan nadenken over de toekomst. Hoe kan ik mijn leven zo vormgeven dat ik de mensen om mij heen kan helpen!? Dit heeft er voor gezorgd dat ik, definitief, ga doorstuderen en meer mijn creativiteit met de buitenwereld deel. Op het gebied van Geloof is er ook wat veranderd. Niet alleen door de Heilige Mis, waar we maar met dertig mensen mogen komen, maar ook door mijn persoonlijke tijd met God. Voor de coronacrisis kon ik deze tijd makkelijk indelen bij alle activiteiten waar ik aan deelnam, maar toen dit wegviel moest ik mijn tijd echt zelf indelen. Ik ben begonnen met het lezen van de Bijbel in een jaar (zeker een aanrader) en met het lezen van het evangelie van de dag. Ik ben zo iedere dag bewust bezig met mijn geloof en probeer dit heel erg vast te houden!”

Wat zou je graag aan andere jongeren willen vertellen?

“God heeft een plan voor jou! Ook al weet je niet direct wat je wilt of heb je twijfels, er is een plan! Vertrouw Hem, Houd van Hem en Luister naar Hem. Dan komt het goed! Houd moed, wees sterk en blijf staan. Ik bid voor jullie!”

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze FB-pagina

Geef een antwoord