Crucify

In deze veertigdagentijd wordt bij Omega de ‘muziekbingo’ gespeeld. Elke dag komt er een nummer voorbij waarin de betekenis van de veertigdagentijd kan worden geproefd. Vandaag is dat “Crucify” van Tori Amos.

Vandaag viel de bingo op nummer 14: Crucify van Tori Amos. Het is een liedje van de Amerikaanse zangeres Tori Amos uit 1992 zonder een directe religieuze inslag, maar waar zeker een mooie les uit te halen is. Het liedje Crucify heeft interessante teksten die je op verschillende manieren kunt bekijken, vandaag gaan we vanuit een christelijk perspectief kijken naar de liedteksten, en vooral ook naar de onderliggende boodschap van het liedje.

Als ik naar het liedje luister hoor ik in de tekst vooral een zogenaamde “vrije” wereld die iemand, die op zoek is naar een oprecht goed persoon (“savior”), veroordeeld. Een roep om een redder en goedheid in de wereld te vinden, hetzij op een plek waar de kans klein is om Hem te vinden “dirty streets” en “dirty sheets”, klinkt daarmee door het liedje.

Hier kunnen we als christenen dan ook van leren dat we in de wereld moeten staan, ook al zijn we niet van de wereld. Om zij die op zoek zijn naar een redder onze Redder te laten zien. En altijd ons uiterste best te doen om een samenleving te creëren waar onderlinge liefde tussen de mensen hoogtij viert en alle mensen mee kunnen doen, ongeacht hun talenten, kwaliteiten en eventuele beperkingen. Jezus oordeelde niet toen hij op aarde kwam, hij vergaf ons en gaf ons de opdracht om niet zeven maal maar zeventig keer zeven maal onze medemensen te vergeven. Zo bidden we ook in het Onze Vader: “en vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren”. Laten we deze boodschap vandaag uit dit liedje trekken en iedere dag proberen deze lessen van Jezus in praktijk te brengen.

 

Geef een antwoord