Skyfall

In deze veertigdagentijd wordt bij Omega de ‘muziekbingo’ gespeeld. Elke dag komt er een nummer voorbij waarin de betekenis van de veertigdagentijd kan worden geproefd. Vandaag is dat “Skyfall” van Adele.

 In Skyfall horen we diepe duisternis en een gevoel van verlies. Dat lijkt op de 40-Dagentijd, waar we stilstaan bij onze tekortkomingen en de moeilijkheden van ons dagelijks leven en de wereld om ons heen. 

Het lied gaat over niets minder dan het einde van de wereld. De diepste menselijke angst: dat de zon dooft, de hemel instort en alles over is. Maar, zelfs in die duisternis, is er hoop. 

Het lied herinnert ons eraan dat we moedig moeten zijn, zelfs als alles lijkt te instorten.  

Het gaat ook over het hoogste, wereldwijde verlangen: dat er iemand is die je beschermt. Sterke armen die je dragen als alles instort. In de song klinkt het zo:

 

For this is the end

I’ve drowned and dreamed this moment

So overdue, I owe them

Swept away, I’m stolen

 

Let the sky fall, when it crumbles

We will stand tall

Face it all together

 

Dat lijkt sprekend op een stuk uit de bijbel. In Matteüs 24 zegt Jezus: meteen na de verschrikkingen van die dagen zal de zon verduisterd worden en de maan geen licht meer geven, de sterren zullen uit de hemel vallen en de hemelse machten zullen wankelen. Hijzelf troost je als je dat gevoel van angst herkent. Want hij belooft dat hij zijn engelen dan stuurt, en die zullen zijn mensen uit de vier windstreken bijeenbrengen, van het ene uiteinde van de hemelkoepel tot het andere.

 

Skyfall zegt niets over Jezus. Het is gewoon Adele die een dagdroom zingt. Ze scoorde er een wereldhit mee.. Maar je zou dit lied ook als een  religieus lied kunnen meezingen.  Het sluit naadloos aan bij de beloften van Jezus. Voor Hem is het geen dagdroom. Hij kent de angst. Hij kent de dood. Hij belooft dat Hij er voor je is, als je het gevoel hebt dat de wereld instort. 

 

Net zoals Adele’s stem kracht en hoop brengt, biedt de 40-Dagentijd ons de kans om te focussen op hoop en vernieuwing. Het is een tijd van verandering, waarin we ons voorbereiden op de vreugde van Pasen.

 

Hopelijk lukt het om vastberaden en in vol vertrouwen verder te leven.

 

Geef een antwoord