De eerste liefde – Liefs Laura

Door: Laura Hagen

In de week van 9 tot 18 april vindt de 87ste nationale boekenweek plaats. Dit jaar met als thema ‘de eerste liefde’. Ik kan daar echt van genieten, een hele week in het teken van lezen en dan ook nog gericht op de liefde. Een betere combinatie kun je je toch haast niet voorstellen. In de weekendbijlage van onze krant, werden een aantal cabaretiers gevraagd een column te schrijven over hun eerste liefde. Gewoon, passend bij de nationale boekenweek van dit jaar. Uiteraard heb ik genoten van deze columns maar ze hebben mij ook aan het denken gezet over ‘de eerste liefde’.

Even voor de duidelijkheid, wanneer ik het heb over de eerste liefde, bedoel ik niet alle klasgenoten waar je mee bent getrouwd in groep twee van de basisschool. Tenzij je nu nog steeds samen bent met dezelfde persoon, dan is het wat anders. Maar even afgaande op mijn eigen ervaringen dan kun je dat niet echt serieus nemen. Nee, wanneer ik het heb over de eerste liefde, dan heb ik het over die persoon die echt een indruk op je heeft gemaakt. Een onuitwisbare indruk. Een indruk waardoor je nog steeds af en toe denkt ‘hoe zou het met diegene zijn?’. De liefde hoeft, wat mij betreft, niet perse beantwoord te zijn door de ander. Onbeantwoorde liefde heeft ook zo zijn charme en kan je ook een heleboel leren. En ook een onbeantwoorde liefde kan ontzettend veel indruk maken op je als persoon. Zeker wanneer je de liefde tegen het lijf loopt in, de altijd ongemakkelijke, puberteit. Die razende hormonen doen je wat dat betreft niet veel goed…

Ik had hem… die onbeantwoorde liefde in de puberteit. Even heel eerlijk, welk meisje heeft hem niet? Er is toch altijd wel één jongen die eruit springt en waarvan we op zijn minst denken dat we verliefd op hem zijn. Zonder in al te veel details te treden… mijn onbeantwoorde liefde (of crush eerder) deed me denken aan een personage uit een boekenserie waar ik op dat moment erg fan van was. Hij had een beetje een badboy uitstraling maar was van binnen eigenlijk heel erg vriendelijk en zorgzaam. Ik bedoel…hij ging vooral om met de jongens die niet direct de meest populaire jongens waren. Ook niet de ‘nerds’ maar ook niet direct populair. Dus een badboy met een goed hart. Althans… dat dichtte ik hem toe. Ik kan niet zeggen dat ik hem goed genoeg kende om ook echt te kunnen zeggen dat het de waarheid was. Maar dat maakt voor een onbeantwoorde liefde ook niet echt uit. Als hij, voor je gevoel, toch mijlenver bij je vandaan staat, kun je hem alle positieve eigenschappen toedichten die je wil. En het grote voordeel is dat je vrij weinig kans loopt om erin teleurgesteld te worden. Wat wel enigszins teleurstellend was, was dat hij volgens mij een oogje had op een vriendin van mij. Zij had overigens een vriend op dat moment. Ik bedoel een beter voorbeeld van een love triangle kun je je haast niet voorstellen. Ik had eigenlijk een kant en klaar boek liggen. Toegegeven, wel een saai boek want er gebeurde vrij weinig en de heldin komt (spoiler alert!) uiteindelijk niet samen met haar liefde. Maar hé, het is opzich wel realistisch. 

Het is, als  je erover nadenkt toch wel heel mooi en bijzonder op hoeveel manieren een eerste liefde bij je kan blijven. Voor sommigen is je eerste liefde ook meteen je enige en volledige liefde. Anderen beleven misschien een hele intense zomer met elkaar. Weer anderen draaien jaren om elkaar heen voor ze samen komen. Weer anderen gaan uit elkaar, ontmoeten nieuwe mensen en komen uiteindelijk weer samen. En weer anderen hebben een eerste liefde die nooit beantwoord gaat worden maar die er wel voor zorgt dat je af en toe even, met je blik op oneindig, kan verdrinken in het gevoel van verliefd zijn. Net als de liefde op zichzelf veel verschillende uitingsvormen heeft, heeft de eerste liefde dat ook. Hierover nadenken maakt mij altijd een beetje filosofisch… Hoe zou dit voor God zijn? Zijn wij mensen Gods eerste liefde geweest? En zo ja, wat voor een liefdesverhaal zou het zijn? Is het één groot liefdesverhaal met verschillende componenten? Hebben we elk ons eigen verhaal? En we weten dat God ons allemaal evenveel lief heeft maar is deze liefde ook helemaal hetzelfde? En wat is het doel van eerste liefdes? Vooral als deze niet beantwoord wordt of (helaas) een dramatisch einde kent? Genoeg vragen om je een lange tijd in te verliezen. Maar voor nu is het tijd om terug te keren naar het hier en het nu.

Geef een antwoord