Een boek van 1400,- dollar en een wonder

Wanda Poltawska heeft een boek geschreven over haar ervaring in het concentratiekamp van Ravensbrück waar op haar lichaam werd geëxperimenteerd. Een broeder van St. Jan uit Utrecht, John Mary Jesus, heeft eens een post gewijd aan haar boek op de stjan.org website. Wanda deelt verhalen over heldhaftigheid, maar ook over de beestachtigheid dat zelfs na de bevrijding doorging.

Op Amazon stond haar boek voor 1400,- dollar te koop in het Engels. Als redacteur van Omega las ik haar boek, door het ergens te downloaden. Ik las het in het Engels, want het is helaas (nog) niet in het Nederlands beschikbaar. Ik was diep geraakt toen ik het las en ik werd trots op haar en de vele anderen die met haar in dat kamp zaten. De titel is: ‘And I am afraid of my dreams’, het kamp (ook al zat ze er niet meer in) was namelijk nog altijd aanwezig in haar dromen, vandaar dat ze bang was voor haar dromen en vandaar de titel.

Ondanks alle experimenten die op haar werden uitgevoerd is Wanda 102 jaar oud geworden! Ze was bovendien een hele goede vriendin van de H. Johannes Paulus II en na haar bevrijding trouwde ze en kreeg twee kinderen.

Wanda Poltawska (Soeren Stache/picture-alliance/dpa/AP Images)

Hulp vragen van boven

Een vriend, hij heet Achim, verkocht zijn consultancy bedrijf met twintig werknemers omdat hij een grote nood zag in Europa en bijzonder in Duitsland. Hij startte een organisatie, genaamd For Me, en maakt nu de Theologie van het Lichaam bekend in Duitsland en de landen rondom (https://for-me.io/nl/). Sommige jongeren volgen een cursus bij For Me en zijn daarna zo enthousiast dat ze de speakers academy volgen om in hun omgeving deze workshops zelf te kunnen geven, bovendien heeft For Me een online programma ontwikkeld speciaal voor priesters. Achim vertrouwde veel toe aan de H. Johannes Paulus II en hij heeft ook het graf van de eerste mentor van Johannes Paulus II. Jan Tyranowski bezocht. Hij verdiepte zich in het wonderlijke leven van Jan Tyranowski die vanuit vriendschap ook geestelijke begeleiding gaf aan Johannes Paulus II, in die tijd nog gewoon Karol, door samen met hem naar de mijnen te lopen terwijl het -20 graden Celsius was en daarna alleen terug te lopen. Zo spraken ze veel met elkaar.

Toen Wanda van Achims project hoorde nodigde ze hem uit en ze werden goede vrienden. Ze zei dat ze elke dag met de H. Johannes Paulus II hier over zou praten (in gebed uiteraard) en zijn project zou aanbevelen. ‘Het zal gebeuren, maak je geen zorgen, For Me zal slagen! God wil het.’ Dat zei ze.

Eind oktober stierf ze, bij haar begrafenis waren duizenden mensen en meer dan 12 Poolse bisschoppen aanwezig. In Polen is men het er over eens, ze is een heilige. Ook For Me ervaart haar hulp van boven nu al!

Het boekproject: een wonder(tje)

God laat soms op een bijzondere manier zien dat Hij er is, Hij heeft gevoel voor timing.
Achim had een aantal jaren terug ‘And I am afraid of my dreams’ opnieuw uit laten geven in Duitsland waar verschillende scholen het boek direct hebben gekocht en geïntegreerd in hun lesmateriaal.

Een aantal jaren geleden vroeg Wanda ook of haar bestseller ‘Learn to love each other’ vertaald kon worden naar het Duits (deze is helaas ook nog niet beschikbaar in het Nederlands). Het vertalen duurde jaren en het wilde niet vlotten. Aanvankelijk had hij de vertaling op haar 100ste verjaardag willen geven, maar de vertraging was gigantisch. Wanda beloofde Achim tijdens de laatste twee jaar van haar leven dat ze niet zou sterven voordat het boek af zou zijn. ‘Dan heb ik een ethische dilemma’, antwoorde hij als grap. Zou het lukken?

In oktober ontving hij van Wanda’s familie het bericht dat haar gezondheid hard achteruit ging, hij hoefde niet langs te komen, zo hard ging het. De volgende ochtend kreeg hij om 7 uur het bericht: ze is overleden. Om 8 uur volgde een belletje, nu van de uitgever van het boek. De drukker had de uitgever gebeld dat het boek de dag ervoor was gedrukt en dat het diezelfde dag nog verstuurd werd. Dinsdag was het boek af en in de nacht van dinsdag op woensdag werd ze heel zwak en stierf ze een paar uur later. Wanda Poltawska stierf niet, zoals ze beloofd had… voordat het boek af zou zijn. De eerste editie was trouwens in twee weken uitverkocht!
De tweede editie wordt inmiddels gedrukt.

Mijn hoop

Ik hoop twee dingen.
1 – Dat we in Nederland ook boeken over het leven van Jan Tyranowski en boeken van Wanda Poltawska vertaald kunnen krijgen.
2 – Maar ik hoop nog iets: dat mensen uit Nederland de workshops van For Me willen volgen (in het Engels) en zich geroepen voelen om het voort te zetten in Nederland voor de jeugd die zo hard op zoek is naar morele energie en kleur en richting in het leven, een leven waarin zoveel ruis is en verwarring rondom.

Wil je ‘And I am afraid of my dreams’ ook lezen? Laat het ons weten door via de Omega Facebook een bericht te sturen, dan valt er vast iets te regelen. 

Geef een antwoord