Exodus 90 door de ogen van…

…Fabian! Hij vertelt hoe de afgelopen periode is verlopen voor hem, waarin hij zich toelegde op Exodus 90, het programma waarin mannen strakke disciplines volgen die te maken hebben met gebed, ascese en broederschap. In deze negentig dagen trek je door de symbolische woestijn, weg van zaken die voor jou té belangrijk zijn geworden. Net als de Israëlieten, die in het boek Exodus (dat je tijdens deze periode leest) weten te ontsnappen aan de gevangenschap in Egypte. Aan het eind van de tocht wacht… vrijheid.

Even voorstellen: wie ben je?

Ik ben Fabian, 26 jaar en ik woon in Utrecht. Ik heb onlangs een studie programmeren afgerond. Ik ben opgegroeid in een atheïstisch/agnostische omgeving; mijn familie geloofde in bovennatuurlijke fenomenen maar niet perse in een God, of in goed of slecht op dat gebied. Uit verlangen naar de waarheid en het gemis van een vaderfiguur heb ik het meeste aansluiting gevonden bij het Katholieke geloof. Dus 3,5 jaar geleden ben ik gedoopt en gevormd.

Waarom doe je mee aan Exodus?

Ik doe mee omdat ik mij wil vormen tot een echte man voor anderen. In mijn jeugd heb ik niet altijd de beste vorming gehad op vlak van discipline, orde en regelmaat terwijl dit bij mij hard nodig was, er was geen liefdevolle vaderfiguur die mij in goede banen leidde, met helaas veel negatieve gevolgen. Als coping mechanisme begon ik om te gaan met verkeerde mensen en gebruikte ik regelmatig drugs en alcohol en werd de band met mijn moeder en familie steeds slechter. Die dingen veranderden pas echt toen ik 2,5 jaar geleden verhuisde naar Utrecht en aansluiting vond in een liefdevolle gemeenschap, hier begon toen ook mijn eerste keer Exodus, dat zich toevallig veel richt op de punten die ik heb gemist in mijn jeugd.

Is dit je eerste keer Exodus of heb je al vaker meegedaan?

Dit is mijn derde keer.

Wat zijn voor jou de uitdagingen bij het meedoen aan Exodus?

Een grote uitdaging voor mij is het accepteren van lijden; lijden komt bij iedereen min of meer voor maar bij mij is dit een groot punt omdat ik er vaak voor vluchtte terwijl juist het accepteren ervan leidt naar het ware geluk. Dit is ook wat Christus ons vraagt te doen door ons kruis te dragen. Eigenlijk komt dat neer op het geluk van nu uitstellen voor een groter en zaligere geluk met God. Dit kom je continu tegen in het programma van Exodus.

 

Binnen Exodus noemen we onze buddy een anker omdat we elkaar moeten verankeren aan de disciplines, net zoals een anker een schip” belemmert” weg te drijven.

 

Met welke disciplines van Exodus heb je de meeste moeite, en waarom?

Een van de moeilijkste disciplines voor mij is van mijn mobiel af te blijven; het is moeilijk omdat we de telefoon tegenwoordig bijna overal voor gebruiken en de grens van het onnodige te bezoeken snel overschreden is. Veel komt uit nieuwsgierigheid naar de laatste updates of weetjes. Hiernaast vind ik ook koud douchen lastig en helaas heb ik besloten na een tijd van gebed en onderscheiding hierover deze discipline te laten vallen omdat ik last kreeg van mijn hart. Hiervoor in de plaats zoek ik extra versterving op in het doen van sport.

Welke disciplines van Exodus gaan je het beste af, en waarom?

Het vasten op de woensdagen en de vrijdagen, hier eten we maar één maaltijd en 2 tussendoortjes en geen vlees. Ook de onthouding van suiker door de gehele tijd van Exodus gaat mij makkelijk af. Ik weet niet waarom want ik ben wel een grote eter en soms een zoetekauw buiten Exodus. Daarnaast lukt het lezen goed uit het Exodus 90 boek dat we dagelijks moeten lezen.

Hoe vindt je het om een buddy te hebben? Hoe zijn jullie elkaar tot steun?

Ik vind het heel fijn om een buddy te hebben, binnen Exodus noemen we onze buddy een anker omdat we elkaar moeten verankeren aan de disciplines, net zoals een anker een schip” belemmert” weg te drijven, zo beschouw ik dat ook met mijn anker. We hebben iedere dag contact en dat is erg fijn om soms een ander perspectief te krijgen op hoe het verloopt.

Wat vind je van de broederschap in Exodus? Hoe vindt je dat dit verloopt? Wat levert dit voor jou op?

Dit jaar was de groep groter dan de vorige jaren, met ongeveer 8 man, wat in het begin even wennen voor mij was maar ondanks dit verloopt het goed en we hebben veel aan elkaar. De groep is veel hechter en sterker geworden door de tijd heen en dit is zeker een aanmoediging en kracht in het doen van het Exodus 90 programma en we bidden ook iedere dag voor elkaar.

Welk advies zou jij meegeven aan mensen die overwegen om mee te doen aan Exodus?

Ik zou het aanraden voor iedereen, iedereen kan iets leren uit dit programma. Het is een goede kans om jezelf blijvend te veranderen voor de rest van je leven, ook al lukt het niet helemaal. Je hebt in principe niets te verliezen en alleen maar wat te winnen in mijn optiek.

Meer informatie over Exodus? Check Radio Maria en Katholiek Nieuwsblad en via Start Exodus 90 today!

Geef een antwoord