Geen grote namen op het Kloosterfestival, want het klooster is de publiekstrekker

De vijfde zomereditie van het Kloosterfestival zal in het teken staan van de stilte, die “schreeuwt, piekert en peinst”. De organisatie hoopt voor deze editie dat meer katholieke jongeren het festival zullen bezoeken.

Op het Kloosterfestival kunnen bezoekers proeven van alle aspecten van het kloosterleven
en in gesprek gaan met kloosterlingen.
 
Foto: Gerard Zwartjes

Stilte op een festival lijkt een onbestaanbare combinatie, maar toch is dat het thema van de nieuwe editie van het Kloosterfestival. Van 25 tot en met 28 augustus hult het Klooster Nieuw Sion in Diepenveen (Overijssel) zich in stilte om bezoekers van het festival kennis te laten maken met het kloosterritme en de stilte die daarmee verbonden is.

Anders dan een retraite

“Wanneer je jezelf een paar dagen durft onder te dompelen in het kloosterritme, kom je twee dingen tegen: de stilte en jezelf”, zo omschrijft de organisatie het thema. “De stilte blijkt voor velen helemaal niet zo stil en voelt soms allesbehalve rustig. Ze schreeuwt, ze piekert, ze peinst, laat je het kleinste geluidje horen en doet de tijd trager tikken.”

‘Ora et labora’ – ‘bid en werk’ is een onderdeel van het kloosterleven
en dus ook van het festival.
 Foto: Gerard Zwartjes

“Hoewel kloosters vooral door oudere mensen worden bezocht, past verstilling ook bij jonge mensen”, legt organisatielid Reinder IJmker uit. De festivalopzet van het Kloosterfestival is bedoeld om ook jonge mensen tussen de twintig en veertig te laten proeven van het kloosterleven. En met succes: de afgelopen jaren trok het kleinschalig opgezette evenement honderd tot tweehonderd bezoekers per editie.

Van het kloosterleven proeven, gezelligheid en samen iets beleven zijn de ingrediënten van het festival. “Dat maakt het anders dan een retraite”, legt organisatielid Reinder IJmker uit. “Er zijn zowel elementen als de getijdengebeden en het werken als gezelligheid, samen een biertje drinken en muziek.”

Publiekstrekker

De organisatie merkt dat het juist de kloosterelementen zijn waarvoor bezoekers terugkomen. “Daarom hebben we qua muziek ook geen grote namen gevraagd”, zegt IJmker. “De muziek is ondersteuning, het klooster de publiekstrekker.” Op donderdag treedt muzikant Willie d. Wallace op, vrijdag is folkgroep The Carrots aan de beurt en voor de zaterdag staat het americanatrio Volkstone gepland.

Op het Kloosterfestival geen grote namen: het klooster zelf is de publiekstrekker.
Foto: Gerard Zwartjes

Daarnaast zullen er vier dagen lang religieuzen van verschillende ordes rondlopen op het terrein. “Zij zijn beschikbaar om vragen te beantwoorden, om zo een stukje openheid te bieden”, aldus IJmker.

Oecumenische invulling

De Stichting Nieuw Sion nam het Diepenveense klooster over toen de trappisten die er woonden in 2015 naar Schiermonnikoog vertrokken. Het klooster heeft sindsdien een oecumenische invulling. Ook het Kloosterfestival is gericht op verschillende stromingen, maar in de praktijk zijn het volgens IJmker vooral mensen die niet vast naar één kerk gaan en protestanten die de weg naar het festival weten te vinden. Ironisch genoeg zijn juist katholieken schaars op dit in een klooster gesitueerde festival.

“Het is een gemis dat niet álle stromingen bij elkaar komen”, zegt IJmker, die opmerkt dat de organisatie wel hoopt op meer katholieke bezoekers. Waar het precies aan te wijten is dat er maar weinig katholieken op het festival afkomen, kan hij moeilijk zeggen. “We hebben het idee dat de oecumenische elementen voor hen misschien wat lastiger zijn, maar we weten het niet zeker.”

Zie de website van Klooster Nieuw Sion voor meer informatie.

Zie Katholiek Nieuwsblad voor het originele artikel.

 

Geef een antwoord