Ken ik jou niet ergens van?- Liefs Laura

Door: Laura Hagen

Sinds de versoepelingen zie ik zo nu en dan een artikel langskomen op social media over hoe de zomer van 2021 een zomer vol liefde zal worden. Want na een begrensde zomer in 2020, zijn er nu opeens weer allerlei mogelijkheden. We kunnen weer naar het café, het restaurant, de club en naar festivals. Kortom, er zijn weer ontzettend veel mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen en verliefd te worden. Een centrale vraag die binnen deze artikelen terug lijkt te komen… weten we nog wel hoe we moeten flirten?!

Naar mijn idee impliceert deze vraag dat flirten iets is wat we kunnen leren en ook weer kunnen vergeten. Maar is flirten echt iets wat we kunnen leren? Deels wel denk ik. Er zijn een aantal basisaspecten, of ‘flirtregels’, die we kunnen leren. De do’s en don’ts van oogcontact, glimlachen, complimenten en openingszinnen zijn via internet gemakkelijk te vinden. Maar met deze basisaspecten zijn we er denk ik nog niet. Om echt te kunnen flirten, heb je denk ik ook een bepaalde flair nodig. En dan heb ik het niet over gladde praatjes en overdreven knipogen. Het gaat dan om de vaardigheid om de ander op zijn/haar gemak te laten voelen en te laten weten dat je geïnteresseerd bent zonder het er te dik bovenop te leggen. En juist dit stukje van flirten, die flair, is denk ik niet te leren. Natuurlijk, oefening baart kunst maar ik denk dat je karakter en innerlijk er ook wat mee te maken hebben.

Ikzelf mis deze flair volledig. Sterker nog, ik ben ontzettend slecht in flirten. Ik heb het nooit in de gaten wanneer iemand met mij flirt en ik kan het zelf ook niet goed. Mijn flirtpogingen zijn vaak zo subtiel dat ze niet opvallen. Daarbij komt het regelmatig voor dat ik vriendelijk met iemand zit te praten (die ik niet perse zie zitten) met als resultaat dat bijvoorbeeld een vriendin aan het einde van de avond zegt: “Zo, jij had het ook wel gezellig met (voer naam in), of niet?”. Dat is me al een aantal keer overkomen op feestjes. Met als hoogtepunt een gesprek van bijna tweeëneenhalf uur over auto’s dat mij niet echt interesseerde. Maar ik kon geen kant op, dus ben maar vriendelijk en beleefd in gesprek gebleven. Op de terugweg in de auto zei mijn vriendin: “Jullie hadden het vast gezellig! Jullie zaten echt heel lang te praten.” Het moment voor mij om aan te geven dat dat helaas niet het geval was, ik was gewoon beleefd geweest. Maar het riep bij mij wel de vraag op of ik niet onbewust verkeerde signalen had uitgezonden.

Kortom, ik ben geen goede flirt. Niet iets waar ik me dagelijks druk over maak maar af en toe zet het me wel eens aan het denken. Ik vraag mij dan wel eens af of het leven wat dat betreft vroeger niet veel gemakkelijker was. Toen flirten nog niet bestond. Of nou ja, toen het misschien een heel andere invulling had. Ik vraag mij dan bijvoorbeeld af hoe het was in de tijd van Jezus. Bestond flirten toen eigenlijk? Of was het helemaal niet nodig omdat uithuwelijking in de tijd gebruikelijk was? En stel dat flirten wel bestond, hoe zag het er dan uit? Hoe werd erover gedacht? Werd het gezien als iets slechts, een verleiding die niet plaats had mogen vinden zoals misschien is te herkennen in het parabel van de overspelige vrouw? En als flirten werd gezien als iets slechts, wat betekent dat dan voor het flirten in de huidige tijd? Is het acceptabel of moeten we ons als katholieken hier vanaf houden?

Ik denk dat het officiële en strikte advies zou zijn om niet te flirten omdat flirten meestal te maken heeft met een bepaalde vluchtigheid en een gebrek aan het serieus aan willen gaan van contact. Ik kan begrijpen waar dit idee vandaan komt en ik denk ook zeker dat er waarheid in zit. Maar uiteindelijk draait het denk ik vooral om je intentie. Flirt je omdat je gewoon graag wil kijken of je ‘het nog hebt’ of gebruik je het om contact te maken met iemand waar je oprechte interesse in hebt? Het belangrijkste is denk ik dat je bij alles wat je doet, en dus ook bij flirten, rekening moet houden met (de waardigheid van) de ander. Heb respect voor hem/haar en ga het contact uit vanuit echte interesse en liefde voor je naaste. Als dat het geval is, dan denk ik dat het wel goed gaat komen. Fijne zomer!

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord