Reistip: Assisi – Stad van de vrede!

Assisi – Citta della Pace!

Tijdens hun huwelijksreis verbleven Linda en Michel dicht in de buurt van Assisi. Dit stadje, dat ook wel “citta della pace (stad van de vrede)” wordt genoemd, ligt op een berg die ze vanaf hun balkon konden zien, en is een belangrijke plaats voor katholieke bedevaarten. Er liggen verschillende heiligen begraven, maar de belangrijkste is nog wel de heilige Franciscus!

Naast de naamgever van de paus, kennen we deze middeleeuwse meneer (1181-1226) ook van dierendag (4 oktober). Dat is namelijk de dag waarop Franciscus stierf. Bovendien had hij een grote liefde voor de natuur en de dieren en verkondigde het Evangelie aan de gehéle schepping: dus ook aan dieren! Erg beroemd is een fresco (een soort schilderij) waarop de heilige Franciscus preekt tot de vogels: zij waren allemaal om hem heen komen zitten en luisterden naar de verhalen over Jezus.

Ooit was Franciscus trouwens erg rijk: zijn vader was een koopman en Franciscus kwam niets tekort! Maar hij realiseerde zich dat dit niet zijn weg was. Toen hij op een dag in gebed zat in het klooster van San Damiano, sprak Jezus hem toe vanaf het kruis. Hij zei: “herstel mijn Kerk, die zoals je ziet, in verval is.” Franciscus dacht dat Jezus een letterlijk herstel bedoelde, en besloot met hamer en spijkers aan de slag te gaan. Totdat hij zich bedacht dat Jezus de Kerk als geheel bedoelde. Dat vormde het begin van Franciscus’ tocht om de Kerk in de harten van de mensen te herstellen. Hij besloot alles weg te geven wat hij had, zelfs de handelswaar van zijn vader! Die was hier uiteraard niet blij mee, en strafte Franciscus door hem op te sluiten en te slaan. Toen Franciscus wist te ontsnappen, ging hij naar de bisschop en stond poedeltje naakt voor hem. Christus zei immers dat wie Hem wilde volgen, alles moest achterlaten. Voor dit grote geloof beloonde de bisschop Franciscus, en gaf hem een zending (een soort opdracht). In niets dan een bruine pij en op blote voeten begon Franciscus rond te trekken, en het Evangelie te verkondigen aan alles wat leefde.

 

Franciscus deed tijdens zijn leven veel bijzondere dingen. Hij was de oprichter van de eerste kerststal ter wereld (daarover later meer), ontving de stigmata (de wonden van Christus), schreef een beroemd lied over de schepping én: ging mee op kruistocht! Niet om te vechten trouwens, maar om vrede te stichtten. Te midden van het strijdgewoel zocht Franciscus de sultan op, de heerser van de moslims die door de christenen werden bestreden (en andersom). Samen prezen zij de Ene God en lieten zien dat liefde en vrede alle verschillen kunnen overwinnen.

 

Te midden van het strijdgewoel zocht Franciscus de sultan op, de heerser van de moslims (…) Samen prezen zij de Ene God en lieten zien dat liefde en vrede alle verschillen kunnen overwinnen.”

 

Franciscus richtte uiteindelijk de orde der Franciscanen op, van wie we er velen hebben ontmoet tijdens onze reis. Dit zijn bedelmonniken, die hebben beloofd altijd in armoede (dus zonder bezittingen!) te leven en zich in te zetten voor de Kerk en het geloof in Jezus. Zij leven alleen van wat zij krijgen. Ze zien er trouwens uit als de monniken zoals we die vaak in strips, films en op afbeeldingen zien: in een bruine monnikspij en op sandalen! De Franciscanen zijn goede bemiddelaars en hebben een belangrijk motto, dat ze ook als groet gebruiken: “Vrede en alle goeds! – Pax et bonum!” Bovendien hanteren ze een bijzonder logo: het “Tau-kruis”. Dit christelijke kruis straalt de eenvoud uit die de Franciscanen kenmerkt en vind zijn oorsprong op diverse plaatsen in de Bijbel en het Christelijk geloof.

In Assisi is er rond de heilige Franciscus natuurlijk veel te zien en te bezoeken. Zijn graf ligt onder de zogenaamde “beneden-kerk” van Assisi. Erboven ligt dan weer de “boven-kerk”. Hier gingen wij op de zondag naar de Mis, die dan ook wordt gevierd door Franciscanen. Beide kerken zijn uitgebreid versierd met fresco’s. In de Bovenkerk is bijvoorbeeld het hele leven van Franciscus afgebeeld, waaronder de beroemde “preek tot de vogels”. We bezochten ook het klooster van San Damiano, waar Franciscus zijn roeping ontving. Hier ligt ook de tuin waar hij het beroemde “Zonnelied” schreef. Het kruis uit het kapelletje is echter verplaatst naar de kerk waar nu de heilige Clara van Assisi begraven ligt. Daarover vertel ik later ook wat meer.

 

Tot slot maakte ik in Assisi kennis met de “Serafijnse rozenkrans”. Even dacht ik dat ik was opgelicht, toen deze rozenkrans niet de gebruikelijke vijf, maar zeven tientjes (setjes van tien kralen) bleek te tellen. Maar de Franciscanen hebben deze rozenkrans bedacht om in gebed niet alleen stil te staan bij het lijden van Maria (wat in de Middeleeuwen erg gebruikelijk was), maar ook bij de zeven vreugdes van Maria! Als je deze rozenkrans dus bidt, denk je na over alle mooie en vreugdevolle momenten die Maria tijdens haar leven heeft mogen ervaren.

 

 

Meer weten over Sint Franciscus of over Assisi? Vraag maar raak!

Geef een antwoord