Rust en Kalmte..

 

Hallo allemaal,

Op het moment verblijf ik een tijd in een klooster in Oostenrijk. Ik ben hier naartoe gegaan om even een tijd van rust en kalmte te hebben.
Het leek onze lieftallige hoofdredactrice Linda een aardig idee als ik wat stukjes schrijf over mijn tijd hier, en mij leek dat ook geen verkeerd idee eigenlijk.
Oké, waar ben ik precies? Het klooster staat in het kleine dorpje Marchegg (2000 zielen), dat helemaal aan de Oostkant van Oostenrijk ligt, tegen de grens met Slowakije. Mocht je denken: ‘Oh Oostenrijk, bergen!’ Dat klopt inderdaad, maar hier net niet. De omgeving is behoorlijk vlak. In de verte zie je wel wat lage bergen, maar dat is al Slowakije. Overigens ben ik hier ook nog geen mensen tegengekomen die ‘The sound of music’ liedjes aan het zingen zijn, heel vreemd.
Het klooster waar ik verblijf is van de broeders van Sint Jan. Dit is een congregatie die zo’n 45 jaar geleden in Zwitserland gesticht is. Er wonen hier 6 broeders. Eén daarvan komt uit Nederland, de andere vijf broeders komen uit Oostenrijk en Duitsland. Oh ja, ze hebben ook een hond, Stella genaamd, die een paar jaar geleden op de feestdag van Franciscus van Assisi/Dierendag officieel is toegelaten tot het noviciaat[1]. Stella houdt er overigens van hondenpoep over zichzelf te smeren als parfum.
De broeders ontvangen ook veel gasten. Het is mooi om te zien dat het hier best wel een in- en uitlopen van mensen is, ondanks dat het best afgelegen is. Er is ook een gastenhuis waar mensen kunnen overnachten. Dus mocht je de rust eens willen opzoeken, dan kan ik het zeker aanraden (https://johannesgemeinschaft.at/)!
Verder is het een mooi klooster, met een grote tuin, en er is ook meer natuur in de omgeving. Ook vind ik het mooi de gasten/vrienden van de broeders te ontmoeten, en zo ook een beetje de Kerk hier in Oostenrijk te leren kennen.
Voor nu laat ik het daar even bij, maar het wordt nog vervolgd!

[1] ‘Noviciaat’ is de naam voor het traject waarin je leert om broeder/zuster te worden, de jaren van scholing en vorming.

 

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord