Stille Omgang 2021: “De geduldige stilte zuivert ons”

Door: Maartje en Linda 

Zoals elk jaar was er dit jaar weer de stille omgang, maar deze keer was anders dan alle andere keren in verband met de coronapandemie. Zoals gebruikelijk organiseerde het jong Bisdom Haarlem-Amsterdam in samenwerking met anderen een jongerenprogramma, gepresenteerd door Carolien Hoogenboom en Valentina van der Vliet via Zoom. Het thema was dit jaar “luisteren”.

Pater  Frans

Als aftrap gaf Jan Stuyt een praatje over de jezuïet Frans van der Lugt met een mooi geanimeerd verhaal wat veel duidelijkheid bracht. Frans van der Lugt was werkzaam in Syrië als priester voor 50 jaar. Pater Frans verwees naar Jezus. Jezus zag zijn dood, maar ging toch naar de mensen toe om hun van ziekten te bevrijden en wonderen te doen. Pater Frans wilde ook als Jezus zijn. Hij had een meisje toen hij 18 was maar heeft de relatie moeten verbreken om dit werk te doen.Pater Frans was psycholoog en was betrokken bij trektochten. Hij wilde alle mensen helpen die hij tegenkwam.

Ondanks de oplopende spanningen en de burgeroorlog bleef hij zijn werk voortzetten. Uiteindelijk leidde dit in 2014 tot zijn dood, hij werd doodgeschoten. Homms, de plek waar hij verbleef, was een mooi voorbeeld van vreedzaam leven. In Homms woonden mensen met verschillende religies in tijden van honger en geweld bij elkaar. Een voorbeeld was dat er teksten uit de Koran werden voorgelezen tijdens de Palmzondag en dat daarnaast de communie werd uitgereikt. Alle mensen gingen samen bidden.

Toen kwam Pasen om juist de overgang van dood naar leven te vieren. Maar toen werd er abrupt een einde gemaakt aan het leven van pater Frans. In de animatie werd verteld dat pater Frans maar al te graag nog had willen leven en dat het leek alsof alles gestopt is, maar dat het ook weer niet zo erg was omdat het leven door ging. Of zoals in het filmpje werd gezegd dat de liefde doorging. Er is hoop.

Workshops

Daarna ging de groep in twee delen uit een: de ene groep kreeg een workshop van Paul Graas en de andere van Corine van der Loos van Sant-Egidio

Sant Egidio

De workshop over Sant Egidio was erg interessant en ging over houden van goede en kwade mensen. De workshop begon met een korte “quiz”, waarin Corine vroeg of je bijvoorbeeld kon houden van een raar persoon of iemand die iets verkeerd had gedaan. De moraal van deze quiz was dat je eigenlijk van alle mensen moet kunnen houden en dat hun gedrag niks zegt over hun waardigheid als mens. Sant Egidio brengt dit in de praktijk door vriendschap te sluiten met armen en behoeftigen. Ze delen eten uit aan daklozen, maar een andere belangrijke taak is luisteren naar hun verhalen en dit zonder vooroordelen te doen.

Paul Graas

De volgende workshop was van Paul Graas over stilte. Het begon met 3 voorbeelden waarin er geen stilte was of contact. Bijvoorbeeld in de kroeg met veel lawaai waar twee vrienden in gesprek zijn maar elkaar niet verstaan. In de politiek waarin iemand zijn verhaal wil houden maar er niet wordt geluisterd. En in de kerk waarin je wordt afgeleid.  Er werd gezegd dat stilte de omgang van onthechting is van alles om ons heen wat aandacht vraagt. Stil zijn naar binnen en minder prikkels van buiten ontvangen. Door stilte kun je wortel schieten, dingen die eerst niet gingen die nu wel gaan omdat ze meer gegrondvest raken. Onthechting betekent onafhankelijk worden. Er werd gesproken over een universitair onderzoek. Het heet “de iPhone effect”. Er werden  twee groepen opgesteld met in iedere groep verschillende koppels. De eerste groep had een iPhone in de buurt en de andere groep niet. Het bleek dat het kwaliteit van de gesprekken omhoog ging bij de groep waarin de iPhone niet in de buurt was. Het zien van een iPhone of andere elektronisch apparaat bezorgt je blijkbaar al prikkels.

Stilte en luisteren belangrijk in het geloof

Verder werd het verhaal van de profeet Elia genoemd omdat hij ook moeite had met de stilte op te zoeken. Hij ging 40 dagen in de woestijn maar werd daar best ongeduldig van en wilde opgeven. Maar het was ter voorbereiding om vuur uit de hemel te laten zien als brandoffer, wat bij de andere priesters niet lukte. Het was uiteindelijk wel gelukt.

Paul Graas benoemde daarna dat echte goede luisteraars Maria en Jozef zijn. Die kregen gewoon een opdracht van God en voerden die ook uit zonder tegenstribbelen met het idee ‘het zal wel goed zijn’.  

Als laatste was er nog een tip om gebeden heel zorgvuldig te bidden door dat bij elk woord te doen. Je kan bijvoorbeeld het Wees Gegroet op die manier bidden maar ook het Onze Vader.

Afsluiting avond

De avond werd afgesloten met een aanbidding en Mis in de Sint Nicolaas Basiliek en tot slot een filmpje waarbij de stille omgang werd gelopen. Het was een inspirerende avond, en hoewel we hopen dat de stille omgang volgend jaar weer fysiek plaats kan vinden, was het zeker voor herhaling vatbaar. Ben jij er volgend jaar ook bij?

Wil je meer artikelen lezen? Neem een abonnement op Omega Magazine. Kijk daarnaast ook op onze Instagram en FB-pagina 

Geef een antwoord