Dag 5: ‘winter warmer’

Deze advent doen leden van de redactie mee met de ’theezakjes adventskalender challenge’. Elke dag tot een kerst wordt er een theezakje uit het doosje getrokken. De naam van de smaak van het theezakje dient als inspiratie om over kerst te praten. Vandaag de smaak ‘winter warmer’*. 

Dit theezakje doet me denken aan de sfeer van kerst: warm!
 
Het zou eigenlijk een warm feest moeten zijn omdat het een feest is waarbij mensen bij elkaar komen. Klinkt gezellig!
Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Veel mensen kennen eenzaamheid of willen dat de kerstperiode zo snel mogelijk over gaat.
Ik werk in de zorg en sommige cliënten hebben het mentaal dan ook extra zwaar. Ze hebben amper een sociaal netwerk en het is helemaal niet vanzelfsprekend dat er iemand met hen zal samen zijn tijdens de kerstdagen. Zo is er een cliënt wiens zoon zelfmoord heeft gepleegd jaren geleden en er is haast niemand van de familie met wie hij contact heeft. 
Als ik hier aan denk dan denk ik juist aan een koude sfeer. Koud zal in de kerststal ook wel zijn geweest. Toch heb ik zo’n plaatje in mijn hoofd dat het samen zijn in de stal met kindje Jezus juist hartverwarmend was ondanks dat er zoveel moeilijkheden waren voor Jozef en Maria. Ze waren in ieder geval niet helemaal alleen.
En voor de mensen die wel alleen zijn? Je zou kunnen vragen of ze kerst mee vieren.
 
*) Dit theezakje was een dag te laat vanwege Sinterklaas. 

Geef een antwoord