Dag 12: Seasonal Siesta

Deze advent doen leden van de redactie mee met de ’theezakjes adventskalender challenge’. Elke dag tot een kerst wordt er een theezakje uit het doosje getrokken. De naam van de smaak van het theezakje dient als inspiratie om over kerst te praten. Vandaag de smaak “Seasonal Siesta”. 

In veel warme landen kent men de Siësta: een middagdutje om tot rust te komen in een tijdstip van de dag waarop werken door de hitte bijna niet mogelijk is. Die gedachte aan slapen brengt me bij het volgende beeld dat ik heb bij Kerstmis.

Ik heb geloof ik al eens iets verteld op dit medium over de slapende Jozef. Onze paus Franciscus heeft namelijk een bijzondere devotie tot deze versie van de heilige pleegvader van Jezus, wiens beeltenis een plaats heeft op het nachtkastje van de Heilige Vader. Én op mijn nachtkastje.

Het idee erachter is dat Jozef ooit vol van zorgen was over de zwangerschap van Maria. Ze waren niet getrouwd, een grote schande; Maria kon zelfs gestenigd worden. Niet wetende hoe hij met deze situatie moest omgaan besloot Jozef maar gewoon te gaan slapen en te vertrouwen op God. In die nacht bereikte hem een engel die vertelde dat Jozef zich geen zorgen hoefde te maken, het Kind was immers verwekt door de Allerhoogste. In het sterke geloof dat God altijd dichtbij is en je helpt om een oplossing te vinden, legt onze paus voor het slapengaan soms een briefje onder het beeldje van Jozef, het toonbeeld van vertrouwen op God, met daarop geschreven een probleem waarvoor hij op dat moment geen oplossing weet. Na een gebed op voorspraak van de heilige, gaat de paus vervolgens slapen, om de volgende ochtend wakker te worden met een oplossing! Dat gebruik neem ik dan ook graag over.

Maar Jozef is niet de enige persoon uit het kerstverhaal die slapend wordt afgebeeld. Er is ook een versie waarin Maria uitgeput een dutje doet. Het moederschap is immers een vermoeiende verantwoordelijkheid, niet voor niets draag je het ouderschap over een baby in het beste geval met zijn tweeën. In de beeltenis van de slapende Maria is het dan ook Jozef die ditmaal de zorg voor Jezus op zich neemt. Daarmee vormt dit tafereeltje een prachtige verbeelding van het gezin, en mogen wij de Heilige Familie ook als voorbeeld nemen van mensen die samen de verantwoordelijkheid nemen voor nieuw leven, al zijn de omstandigheden nóg zo moeilijk.

En natuurlijk hoort daar af en toe, een dutje bij.

 

Geef een antwoord