Verslag heiligenverklaring Titus Brandsma
Door: Elise Janssen
Elise was aanwezig bij de heiligverklaring van Titus Brandsma in Rome zondag 15 mei jongstleden. Titus Brandsma is een Nederlandse pater die is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij hebben Elise gevraagd naar een verslag van deze bijzondere reis.
Wie is Titus Brandsma en waarom wordt hij heilig verklaard?
Titus Brandsma was een Friese pater geboren als Anno Sjoerd Brandsma in Oegeklooster. Al op jonge leeftijd trad hij in bij de karmelieten, waarna hij tot priester is gewijd. Na zijn promotie in Rome keerde hij terug naar Nederland, waar hij docent werd en uiteindelijk rector magnificus van de Radboud Universiteit. Al voor de Tweede Wereldoorlog waarschuwde Brandsma voor het nazisme via publicaties. Ook tijdens de oorlog ging hij hiermee door. Hij is hiervoor opgepakt en via verschillende gevangenissen kwam hij terecht in het concentratiekamp in Dachau waar hij uiteindelijk is overleden. Na zijn dood is er devotie rondom hem ontstaan, waarna de zaligverklaring in 1985 volgde. Na een wonderbaarlijke genezing op voorspraak van Titus Brandsma, is Brandsma heilig verklaard.
Kun je ook wat meer over jezelf vertellen?
Ik ben Elise Janssen, 19 jaar oud, woonachtig in Bolsward en Groningen. Op het moment zit ik in het tweede jaar van de Academische Pabo aan de Rijksuniversiteit Groningen. Grootgebracht met het katholieke geloof en actief binnen mijn parochie, de nu Heilige Titus Brandsmaparochie.
Met welke reis ben je naar Rome gegaan? Kun je hier meer over vertellen?
Vanuit het Huis voor de Pelgrim zijn we naar Rome gereisd, vrijdag 13 mei zijn we vroeg vertrokken richting Rome. Vanaf Schiphol zijn wij naar Rome gevlogen, waarna we de eerste twee dagen de stad hebben ontdekt, bekende plekken bezocht, zoals de Friezenkerk, het Colosseum en de Sint Jan van Lateranen. In de Friezenkerk hebb en wij vrijdagavond een viering gehad, waarbij ik de eerste lezing mocht voorlezen. Op zaterdagavond zijn wij naar Sint-Paulus buiten de Muren gegaan, waar we een internationale viering hadden. Dit was bijzonder om mee te maken. Zondag was natuurlijk de heiligverklaring, waarover verderop meer! En maandag vlogen we alweer terug naar huis.
(Internationale Vigilieviering Sint-Paulus buiten de Muren; eigen foto)
Wie waren er allemaal mee?
Vanuit het hele land zijn er mensen naar Rome gereisd, vanuit Bolsward zijn we met 17 mensen naar Rome gegaan, waaronder drie gezinnen met jongeren! Met een groep van 70 pelgrims hebben wij de dagen beleefd, naast de ‘gewone’ pelgrims was de Nederlandse pers er ook bij aanwezig. Ook waren mgr. Eijk, mgr. De Korte en mgr. Van den Hout aanwezig gedurende deze dagen. Met ongeveer 500 Nederlanders stonden we op 15 mei op het Sint Pietersplein!
Wat heb je kunnen zien van de ceremonie? Wat voor dag was 15 mei? Waren er nog meer mensen heilig verklaard?
Op 15 mei vertrokken wij om 6.30 naar het Sint Pietersplein, hierdoor zaten wij om half acht al op het plein, met fantastische plekken, erg vooraan. De gehele viering hebben wij gevolgd: naast Titus Brandsma werden er nog negen andere mensen heilig verklaard, een van hen, Charles de Foucauld, een trappist en kluizenaar die een eigen spiritualiteit heeft ontwikkeld. Toen de naam van Titus werd genoemd, ging er vanuit ons vak een luid gejuich op! Wat zijn we ‘grutsk’ op onze Friese pater! Het was indrukwekkend om hier bij te zijn, volop kippenvelmomenten. Allereerst toen de naam van Titus werd genoemd, dat is zo bijzonder. Daarnaast reed de paus na de viering over het plein, recht voor ons vak langs. Een vader stond naast mij met zijn baby, deze baby is door de beveiliging naar de paus gebracht voor een pauselijke kus op de wang. Het was echt een fantastische dag, zeker toen we eindelijk ons nieuwe parochielogo groots konden tonen! Van Zalige naar Heilige Titus Brandsma!
Wat vind jij bijzonder aan Titus Brandsma?
Titus Brandsma was zeer gedreven in zijn werk als pater en journalist; zelfs tijdens de oorlog bleef hij publiceren en weigerde hij onder te duiken! Deze gedrevenheid en standvastigheid van hem vind ik erg inspirerend. Daarnaast is hij gestorven voor zijn geloof, wat ongelooflijk is. Vechten voor je geloof en uiteindelijk hiervoor je leven geven.
Paus na de heiligverklaring met zijn auto over het Sint Pietersplein. (foto: eigen)
Wat kun je persoonlijk leren van hem?
Zelf heb ik soms twijfels in mijn geloof, maar als ik dan het verhaal van Titus hoor, toont dat mij dat je zelfs op de moeilijkste momenten je oog op God moet houden. Hij is altijd bij je en samen met Hem kom je erdoorheen. Dit geloof van Titus Brandsma is voor mij een bron van inspiratie, zelfs in de kampen hield hij zijn geloof vast. Ook droeg hij zijn geloof uit in alles wat hij doet, zoals hij ook schrijft ‘God zal zich hoe dan ook in onze werken openbaren.’ Ik wil mijn geloof in mijn gedrag en werk delen, ik wil mensen inspireren door vanuit mijn kracht, het geloof, te vertellen.
Welke plek krijgt Titus Brandsma in Nederland?
Titus Brandsma heeft veel voor Nederland betekend en nu nog steeds. Hij was en is een baken van hoop, zijn boodschap van onvoorwaardelijke liefde voor ieder mens is een boodschap om uit te dragen. De devotie voor Brandsma in Nederland is groot, parochies, scholen en een kerk zijn naar hem vernoemd. Hij is een voorbeeld voor ieder van ons.
Zou je zelf ook een heilige willen worden? Waarom wel of niet? En zo ja, waar wil je dan om bekend staan?
Ik denk dat iedereen streeft naar heiligheid, of ik officieel heiligverklaard wil worden door de paus weet ik niet. Momenteel leef ik mijn leven zoals het gaat en probeer ik wel mijn steentje bij te dragen in deze wereld. Als daar ooit een officiële titel bij komt, dan is dat zo en zeer mooi meegenomen, maar het is niet mijn doel.