Wat is de Neocatechumenale Weg?

Sinds kort hebben we een nieuw redactielid bij Omega, namelijk Eleonore (14) uit Haarlem. Wat bijzonder aan haar is, is dat zij aangesloten is bij de Neocatechumenale Weg. 

Wat is het en doen jullie?

“De Neocatecomunale Weg bestaat uit kleine groepen mensen die bij elkaar komen om het woord van God te luisteren en hun geloof te verdiepen. Je gaat een keer per week naar de eucharistieviering en verder luister je naar het woord van God in de woordviering. Je gaat je geloof verdiepen en leren hoe God actief bezig is in jouw leven. Je gaat af en toe lezingen voor een viering voorbereiden met broeders en zo krijg je een sterke band met andere mensen. We hebben wel eens een zondag waarin we samen bidden en samen eten. Wat mooi is, is dat er mensen zijn van alle leeftijden en verschillende culturen; Nederlanders, buitenlanders, jong en oud. In de gemeenschap is er geen verschil, iedereen is gelijkwaardig.”

Je gaat je geloof verdiepen en leren hoe God actief bezig is in jouw leven. Je gaat af en toe lezingen voor een viering voorbereiden met broeders en zo krijg je een sterke band met andere mensen.

“Dat klinkt mooi! Hoe ben je erbij betrokken geraakt?”

Mijn ouders waren al in de weg, hun familie was al deel van de Weg en ze kwamen in Nederland voor een missie in de kerk. Dit jaar kreeg ik mijn eigen gemeenschap na het luisteren van catecheses.

Hoe heeft het betekenis voor jou om mee te doen met de Neocatechumenale Weg?

“Ik ontmoet jongeren van mijn leeftijd en heb ook een band met volwassenen, in de zin dat ik met iedereen goed om kan gaan en wat ik mooi vind in de gemeenschap is dat je niet anoniem bent, je kan praten over hoe het met je gaat, je zorgen, problemen, maar ook mooie dingen in je leven die je wil delen en je kan altijd om steun vragen als je ergens meezit. Ik ben erg blij dat ik in de weg ben, want het is een grote steun in mijn leven.”

Mooi dat je die steun ervaart en ook een steun kan zijn. Hoe vaak komen jullie bij elkaar?

“Twee keer per week komen we bij elkaar voor de eucharistie en woordviering in de gemeenschap.”

Het is altijd gezellig; tijdens de viering wordt er gezongen met de gitaar, soms hebben we ook wat lekkers te eten en na de viering praten mensen nog een beetje met elkaar.

Als laatste, hoe hebben andere jongeren er mogelijk wat aan?

“Je voelt je niet alleen en je leert God kennen. Jongeren krijgen steun voor hun leven met advies en hulp van priesters, catechisten of broeders in de gemeenschap. Het is altijd gezellig; tijdens de viering wordt er gezongen met de gitaar, soms hebben we ook wat lekkers te eten en na de viering praten mensen nog een beetje met elkaar. De sfeer is altijd levendig, Gods aanwezigheid ervaar ik echt.”

Voor meer informatie over de Neocatechumenale Weg, klik op deze link

Geef een antwoord