Dat heb jij gedaan

In deze veertigdagentijd wordt bij Omega de ‘muziekbingo’ gespeeld. Elke dag komt er een nummer voorbij waarin de betekenis van de veertigdagentijd kan worden geproefd. Vandaag is dat “Dat heb jij gedaan” van Meau.

Toen ik dit lied voor het eerst hoorde, op de radio terwijl ik ergens onderweg was met de auto, verstond ik het refrein verkeerd. Ik dacht dat Meau zong: “Want dat grote gevoel dat toen is ontstaan, dat gaat nooit meer weg, en dat heb jij gedaan.” Later kwam ik erachter dat “dat grote gevoel” niet de juiste tekst was, al vond ik het er wel bij passen.

Het lied wordt gezongen vanuit het perspectief van iemand die emotioneel misbruik heeft ondergaan in een relatie. Een aantal red flags komen langs, die voor luisteraars misschien herkenbaar zijn. De ex-vriend* was erg overtuigd van zijn eigen mening, had de neiging om anderen genadeloos te bekritiseren maar zichzelf voortdurend vrij te pleiten, en isoleerde de spreker van haar familie en vrienden. De vrienden zouden onbetrouwbaar zijn, maar hijzelf de enige redding, die haar de liefde kon geven waar ze naar zocht.
Gelukkig heeft ze zich inmiddels van dat wantrouwen kunnen losmaken, want ze bespreekt haar verleden met een vriend.

In mijn beleving laat het lied heel indringend voelen wat de impact kan zijn van een verstikkende relatie, waarin de ene partner de andere geen vrijheid geeft (want kritiek is nooit ver weg) en waarin jaloezie / controledrang de kop opsteekt als de ander ook mensen buiten de relatie blijkt te vertrouwen.
Als we deze krampachtigheid herkennen, is de veertigdagentijd wellicht een goede tijd om diep adem te halen en op zoek te gaan naar ruimte voor een bevrijdende wind. Want van zo’n relatie wordt uiteindelijk niemand gelukkig.

Ten slotte: in het christelijk geloof is vergeving een belangrijke waarde, alleen al omdat Jezus dat in soms heftige woorden als opdracht meegaf. Maar het lied laat zien dat vergeving niet altijd vanzelf gaat. Volgens mij betekent vergeving niet dat je red flags negeert, of dat je pijnpunten verstopt. Soms heeft vergeving tijd, afstand en verwerking nodig – meer tijd en afstand dan de relatie op dat moment aankan.

* In principe kan de ex ook een vriendin zijn; er staat geen ‘hij’ of ‘zij’, alleen ‘jij’.

Geef een antwoord