Dominique deed mee aan de Musical Ruth

In april kwam ik Dominique tegen in de musical Ruth in Almelo in het Theaterhotel. Ik was erg onder de indruk van de musical. Graag wilde ik meer weten over de musical en de organisatie. En natuurlijk ook over haar rol als Sara. 

“Hi! Ik ben Dominique, 23 jaar, Social Worker, student leerkracht basisonderwijs en ik kom uit Den Haag. Ik mag iets vertellen over ‘onze’ musical Ruth (van het bijbelverhaal) die we in de periode van september 2021 – april 2022 zes keer mochten spelen. Ik zeg hierbij onze, omdat we met zo’n 100 kisi’s op tournee waren! KISI staat voor Kindern Singen en komt van oorsprong uit Oostenrijk. Het is een internationale familie die op weg is met liederen en musicals tot eer van God. Een katholieke beweging met een oecumenische opdracht. KISI bestaat sinds 2008 in Nederland en sinds eind 2009 mag ik hier deel van uitmaken. De familie is heel hecht en er ontstaan mooie vriendschappen. De meeste ken ik al meer dan de helft van mijn leven en ze zijn me echt heel dierbaar! In mijn geval is zelfs een van mijn beste vrienden mijn huidige vriend. We kennen elkaar 12 jaar door KISI en zijn nu bijna een jaar samen”

Hoe was het om mee te doen?

“De musical Ruth* was echt een avontuur. De groep is er zo’n twee jaar mee bezig geweest, voordat ze het ten tonele mochten brengen (iets met een virus ofzo..). Ik sloot na een korte pauze terug aan en moest een enorme inhaalslag maken. Ik werd met open armen ontvangen en kreeg alle hulp die ik nodig had. Met zo’n grote groep is er altijd wel iemand om een danspasje mee door te nemen. Gelukkig was er ook veel vrije tijd om bij te praten, te leren en plezier te maken. Het repeteren in zo’n grote groep is echt een groot voordeel en vooral heel gezellig! 

Zo’n grote musical draait niet alleen door de vele acteurs, maar ook door de mensen van kostuums, techniek, catering etc. Daarom was er voor iedereen plek en was iedereen welkom. Voor de cast (zo heten alle acteurs bij elkaar) waren er diverse rollen op het podium. Zo heb je het ensemble, dansers en de rollen. 

Voordat je een rol krijgt doe je een korte auditie. Dit hangt af van de taak die je wilt krijgen op het podium (zang, dans, acteren). Voor iedereen blijft dat spannend, maar ook voor de regisseurs is dit moeilijk, want er is veel talent te zien! Als je dan eenmaal de rol hebt is het oefenen, oefenen en nog eens oefenen.”

  

De musical Ruth was echt een avontuur.

Hoe ben je aan de rol Sara gekomen? En wie is Sara?

“Ik begon als ensemble en had kleine bijrollen zonder tekst. In de laatste tournee mocht ik een rol spelen met een solo, wat heel spannend én heel gaaf was! Een rol die niet echt beschreven staat in de Bijbel, maar om het kort uit te leggen: Ruth wil met Boaz trouwen, maar er is eigenlijk een andere losser die daar meer recht op heeft. Die man (Ploni – in onze musical) is al getrouwd met Sara en heeft wel 11 kinderen! Laat ik het zo zeggen… Sara is niet zo blij met die mogelijke tweede vrouw…. En die rol mocht ik onder andere spelen! Ik kan me niet helemaal voorstellen hoe zij zich op dat moment voelde, maar ik heb er wel een idee bij. Wat ik wel in haar herken is het voor jezelf opkomen. Eerder in de musical wordt zij door haar man gekleineerd en stevig op de grond gedrukt, maar tijdens de beslissende scène komt ze voor zichzelf op en laat ze horen hoe ze erover denkt. Ik denk dat ik dat wel een beetje in mezelf herken. 

Ruth heeft zo’n groot doorzettingsvermogen en vertrouwt op God.

Wat vind je van het verhaal van Ruth? En dat het in theater wordt uitgebeeld? 

“Ik vind Ruth een prachtig verhaal met een prachtige boodschap. Een jonge vrouw die ondanks alle onzekerheden trouw blijft en op zoek gaat naar het antwoord op haar diepe verlangen. Ze heeft zo’n groot doorzettingsvermogen en vertrouwt op God. Ondanks alles. Ik denk dat het een verhaal en boodschap is, waarin iedereen zichzelf kan herkennen. 

Het is echt fantastisch om je passies op deze manier te kunnen combineren. Theater is een goede manier om verhalen over te brengen en maakt verhalen toegankelijk voor iedereen. Daarom is het ook zo leuk om een Bijbelverhaal op deze manier een nieuw sausje te geven. In zo’n proces is creativiteit belangrijk en wordt er gebruik gemaakt van ieders talenten. Ik vind het bijvoorbeeld ook erg leuk om te tekenen en te handwerken en had daarom voor de première in september 2021 voor iedereen een toi-toi’tje gemaakt! Anderen bakten lekkere dingen of zorgden voor de sfeer in de kleedkamer. Niemand kon er gemist worden! 

Helaas is de tournee voorbij en staat er nog geen grote tournee, zoals deze, op de planning. Komend jaar zullen we gaan repeteren voor een andere musical en leren we een nieuwe! Op dit moment zijn er plannen voor een Ruth in Concert, maar dit is nog niet helemaal zeker. We gaan zien wat de toekomst ons brengt. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!” 

Voor meer informatie kijk op deze website

*) Het verhaal van Ruth staat in het Oude Testament en is een apart Bijbelboek en gaat over een vrouw met veel vertrouwen in God die gaat waar God haar heen brengt.. 

Geef een antwoord